В Афганистан бе подновено гласуването за парламент

Вторият ден от гласуването на парламентарните избори в Афганистан започна в 7,00 ч. (местно време) тази сутрин, след като стотици избирателни секции останаха затворени предишния ден поради технически проблеми.

Близо 401 секции (от общо 4900), които бяха затворени вчера, днес ще работят до 16,00 ч. следобед, заяви председателят на Независимата избирателна комисия Абдул Бади Саяд, цитиран от ДПА. Над три милиона души са гласували вчера, а още се очакват данни от 253 секции, добави той.

Според Томас Рутиг, директор на аналитичната компания "Афганистан аналисис нетуърк" (Мрежа за анализи на Афганистан), изборите са най-лошо организираните от 2004 г. По думите му те са хаотични, зле подготвени, биометричните устройства са пристигнали прекалено късно, за да бъдат обучени членовете на избирателните комисии да работят с тях, а контролът от централната избирателна комисия е слаб.

Саяд призна слабостите и небрежността на персонала на комисиите, като се оправда, че на много места хората, наети за вота в някои провинции, не са се явили поради заплахите на талибаните.

При общо 192 инцидента със сигурността вчера в страната са убити 28 души, 102-ма са ранени, обяви вътрешният министър Ваис Ахмад Бармак по телевизия "Толо Нюз".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия