В Брюксел опитаха горнооряховски суджук

Месният деликатес е вписан като географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход

Горнооряховски суджук имаха възможността да опитат участниците в пленарната сесия на Комитета на регионите, която се проведе на 22 и 23 март в Брюксел. На заседанието официално бе подписана Декларацията за присъединяването ни към Кохезионния алианс от 11 български кмета сред които и кметът на Община горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

След официалната част, на прием в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, кметовете имаха възможността да представят традиционни български продукти – вина и местни деликатеси. Управниците на Пещера и Попово – Николай Зайчев и д-р Людмил Веселинов споделиха с присъстващите уникалните вкусове на българските вина, а инж. Добромир Добрев им даде възможност да опитат традиционния горнооряховски суджук. Месният деликатес се произвежда по запазена стара рецепта само от говеждо месо и естествени подправки. Горнооряховският суджук е първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество. Продуктът е вписан като защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания.

Гостите на приема имаха на разположение рекламни материали на трите фирми производителки на горнооряховски суджук, за да получат повече и по-изчерпателна информация към местното ни производство. Инж. Добромир Добрев предостави на участниците в срещата и рекламни материали за Община Горна Оряховица. За всеки гост имаше и малък сувенир – розово масло от българската розова долина. Събитието се проведе на фона на видео, представящо природните и културни красоти и традиции на България.

Коментари

Задължително поле