В Будапеща най-много поскъпват малките домове

В Будапеща нараства търсенето на малки жилища.

Дават 2450 евро на кв. м

Сметките са по-ниски

В Будапеща, столицата на Унгария, най-много поскъпват малките жилища, показват данни на унгарска агенция за недвижими имоти. Причината за това е, че заради високите цени много купувачи се насочват към жилища с по-малки размери. Най-много търсят едностайни и двустайни жилища.

Средната цена на квадрат за студио в Будапеща е 2450 евро. Средната цена на квадратен метър панелна гарсониера е 2350 евро, а тухлените са още по-скъпи - средно 2550 евро на квадрат. И за двата типа апартаменти увеличението на цените за година е доста над 20%.

Същевременно цената на квадратен метър на панелни апартаменти от 40-79 кв. метра се повиши с 30% за година средно до 1900 евро. За тухлени къщи със същата площ цената на квадратен метър е средно 2435 евро, показват данните на компанията за имоти.

В същото време ръстът на цените на по-големите апартаменти е под средния. Нарасналото търсене на по-малки апартаменти от една страна се обяснява с това, че сметките за отопление при тях са по-ниски, а това е много важно на фона на нарастващите ежедневни разходи поради високата инфлация. Освен това малките жилища са предпочитани от инвеститорите, които дават по-малка сума за покупката на имот, а след това могат да го дават под наем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти