В затворените бизнеси взимат 75% от заплатата

Бармани, сервитьори и управители на заведения ще бъдат компенсирани с по-големи суми за принудителното им оставане без работа през януари.

Помощта ще смени сегашната от 24 лв. на ден

Мярката ще заработи през януари, обясни социалният министър Деница Сачева

Прилагат 60/40 и 80/20 поне до март

Служителите в затворени заради пандемията бизнеси ще получат 75% от заплатата, върху която са осигурявани, от държавната хазна. Новата мярка 75/0 ще бъде в сила от 1 януари и ще замени настоящата помощ от 24 лв. за всеки работен ден на хората в неплатен отпуск. Мярката ще бъде в сила от следващата година и ще обхване периода от 1 до 31 януари, до когато към момента са удължени противоепидемичните мерки, обяви социалният министър Деница Сачева.

За подобна промяна настояваха представители на бизнеса. Причината е, че твърдата сума от 24 лв. на ден не отчиташе позицията, на която са били наети служителите, нито заплатите, върху което са внасяли осигуровки. Заедно с намаляването на ДДС за заведенията беше приет и по-висок минимален осигурителен праг за служителите в този бизнес от 800 лв. Така за януари барманите ще могат да получат компенсация от 600 лв. вместо досегашните около 480 лв. при 20 работни дни. Управителите на заведения, които са се осигурявали на 1200 лв. например, ще получат двойно повече от досегашната помощ - 900 лв. По този начин бизнесът ще успее да запази обучените професионални кадри, а самите служители ще получат по-справедлива помощ, според внасяните от тях осигуровки, коментираха представители на ресторантьорския бранш.
Останалите мерки за запазване на персонала - 60/40 и 80/20 за туризма и транспорта, остават в сила поне до 31 март, стана ясно от думите на Сачева.

Общо над 1,2 млрд. лв. са изплатени по мерките на социалното и на икономическото ведомство към бизнеса от началото на пандемията, обяви икономическият министър Лъчезар Борисов. 602 млн. лв. са получили фирмите по мярката 60/40 и благодарение на нея са запазени 250 хил. работни места, подчерта Сачева. Близо една шеста от тях са в туристическия сектор - 40 000, допълни социалният министър.

По мярката за помощ на служителите в затворени бизнеси, с изплащане по 24 лв. за всеки работен ден в принудителен неплатен отпуск, до момента, са подадени 4019 заявления от фирми за компенсиране на общо 19 576 души, обясни Сачева. И допълни, че по мярката вече са преведени и първите плащания към 230 работодатели.

МВР ще следи за реда на опашките

Искат глоби за клиентите на търговските вериги

Наемат повече охрана

Търговските вериги очакват да има санкции за потребителите, които не спазват мерките срещу разпространението на Covid-19. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов след проведени две срещи с представители на големите хранителни и нехранителни търговски вериги. Затова хора от МВР, РЗИ, пожарната и Комисията за защита на потребителите ще се включат с работа на терен и ще подават сигнали към РЗИ при нарушение от страна на потребителите, обясни още министърът.

„Поискахме съдействие от вътрешния министър Христо Терзийски, МВР да подпомага за реда и елиминиране на опашките. Тези ангажименти вече са поети. Търговските вериги са се ангажирали, ако имат недостиг на кадри, да търсят помощ от министерството на Деница Сачева”, добави министър Борисов.

Разговорите с търговските вериги са проведени по разпореждане на премиера Бойко Борисов като е постигнат консенсус за спазване на карантинните мерки, за да се пази икономиката чрез пазене здравето на хората. Някои вериги са назначили повече охрана и са удължили работното си време, посочи министър Лъчезар Борисов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика