В Индонезия нямат система за предупреждение за цунами при вулканични изригвания

вулкан, Индонезия

Индонезийските власти признаха, че липсва система за ранно предупреждение за цунами при изригвания на вулкани. Това съобщи днес ръководителят на центъра за предотвратявания на земетресения и цунами към Агенцията по метеорология, климат и геофизика Рахмат Трийоно.

"Механизмите за ранно предупреждение, с които разполагаме към момента, са свързани най-вече с тектонични явления, а не с вулканични", съобщи Трийоно, цитиран от новинарския портал "Детик".

В края на септември на остров Сулавеси стана силно земетресение, довело до разрушително цунами, чиито вълни достигнаха 7 метра. Впоследствие властите признаха, че системата за ранно предупреждение за цунами не действа пълноценно в Индонезия вече 6 години.

От 2012 година в страната не функционира дълбочинен сензор за ранно предупреждение, който е един от ключовите елементи на системата. Според чиновници от различни ведомства причината е липса на необходимото финансиране, което с всяка година намалява. Сега в Индонезия работят само 130 датчика за промяна на морското равнище. В Япония те са около хиляда, макар тази страна по размери да е съпоставима само с част от остров Ява, припомня ТАСС.

Коментари

Задължително поле