В Кения откриха най-стария човешки гроб

Едва през 2017 г. гробът с костите е напълно разкрит от археолозите и черепът на Мтото е изваден.

От Люлката на човечеството

Мтото хвърля светлина върху древни практики

Според Института „Макс Планк“ останките са на над 78 000 години

Останки от скелета  са открити за първи път през 2013 г.

Ново проучване на международен екип от изследователи и публикувано в престижното списание „Нейчър“, описва подробно останките на 2,5 до 3-годишен Хомо Сапиенс с името Мтото - „дете“ на суахили - намерени в сгъната позиция, преднамерено погребани в пещера в Панга я Сийди, Кения, за което се смята че е най-старият погребан човек в историята на човечеството.

Въпреки че Африка е наричана „Люлката на човечеството“, ранните доказателства за погребения са оскъдни и често загадъчни. Много по-налични са доказателствата за погребения на неандерталци и съвременните хора в Евразия, датиращи отпреди 120 000 години, посочва „Нейчър“. Причините за сравнителната липса на ранни погребения в Африка остават загадка, вероятно заради липсата на земеделие в големи части на африканския континент.

Останки от скелета на детето са открити за първи път по време на разкопки в Панга я Сийди през 2013 г., но едва през 2017 г. гробът с костите е напълно разкрит от археолозите. Които след месеци на усърдни разкопки направиха впечатляващи нови открития, отбелязва „Нейчър“.

Сгънатото тяло на Мтото, легнало от дясната страна с колене, прибрани към гърдите, свидетелства за преднамерена подготовка. Позицията на главата също така предполага, че може да е имало опора - например възглавница, което показва някаква форма на погребален ритуал, настояват учените.

Районът, в който е открит гроба на Мтото, според археолозите, и бил винаги обитаем и от района са извадени стотици артефакти – каменни сечива, животински останки и др. Всички изследвания на останките на детето са били извършени от германския институт „Макс Планк в Йена, датирали останките отпреди 78 000 години.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука