В Монголия хиляди хора излязоха на протест срещу корупцията

Хиляди монголци се събраха днес в Улан Батор, за да поискат оставката на председателя на парламента, обвиняван в търговия с правителствени постове, а някои от протестиращите разпънаха юрти на един от градските площади, за да издържат на температурите от минус 20 градуса по Целзий, предаде Франс прес.

Според организаторите 60 000 протестиращи са изпълнили улиците, но според журналист на АФП става дума за 10 000.

Това е втората демонстрация от края на декември на граждани на Улан Батор, разгневени от скандали за корупция и отклоняване на обществени средства, в които са замесени високопоставени политически фигури.

Повечето протестиращи се събраха на площад Сухбаатар. С настъпването на нощта при температура от минус 22 градуса, близо 20 юрти бяха разпънати пред величествения паметник на Чингиз хан. Някои демонстранти заплашиха с гладна стачка.

"Ако много хора започнат гладна стачка, ние също ще участваме в нея, както и депутати от парламента", обяви депутатът Болд Лувсанвандан, един от организаторите на протеста.

Протестиращите искат оставката на председателя на парламента Миегомбийн Енхболд, обвиняван в търговия с правителствени постове, от което е натрупал най-малко 60 милиарда тугрика (около 20 милиона евро).

Призивите за неговата оставка започнаха след провал на вот на недоверие в парламента през ноември 2018 г., целящ свалянето на монголския министър-председател в разгара на корупционен скандал, в който бяха замесени високопоставени политици.

Политическата нестабилност е постоянен проблем за младата демокрация в Монголия, която прие първата си демократична конституция през 1992 г., след десетилетия на комунистическо управление.

Оттогава в Монголия са се сменили 15 правителства.

След вот на недоверие през ноември 40 депутати бойкотираха пленарните заседания: парламентът не можеше да провежда редовни заседания в продължение на пет седмици, това забави законотворческата дейност и назначаването на министри.

 

https://www.youtube.com/watch?v=r7HVim4JcbU

Коментари

Задължително поле