В морските курорти дават от 500 до 1000 евро за кв. м

Цените на жилищата край морето достигат 1000 евро за квадрат.

Пригответе 40 хил. евро за апартамент край вълните

В Слънчев бряг повишението на цените е със 115 евро/кв. м за година

Чужденците избират Банско

Цените на ваканционните имоти край морето варират от 500 евро до 1000 евро за квадрат, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Средната цена на апартаментите в Слънчев бряг на база реални сделки е достигнала 620 евро/кв. м. Това са нива, каквито не бяхме виждали от времето на бума на купувачите от Русия през 2013-2014 г. Само за година повишението на цените е с около 115 евро/кв. м. или с 22%.

Нарастват и бюджетите, които купувачите заделят за придобиване на имот в Слънчев бряг. Докато през 2021 г. средната покупна цена на апартаменти в курорта е била около 30 хил. евро, сега вече е над 40 500 евро.

Свети Влас е със средна цена на продаваните апартаменти около 800 евро/кв. м. и средна стойност на реализираните сделки около 50 хил. евро. В Поморие цените са между тези в Слънчев бряг и Свети Влас - средно 730 евро/кв. м. и около 46 хил. евро обща цена.

На север особен интерес привлича Бяла и районът между Бяла и Обзор. В Бяла средната цена на имотите е 675 евро/кв. м., а стойността на реализираните сделки е средно около 38 хил. евро.

В курортите на север от Варна има по-големи вариации в цените, тъй като комплексите са разнообразни като качества и мащаб, затова е трудно да се състави средна цена, посочват консултантите. Там сключват сделки както на цени между 500 и 600 евро/кв. м., така и на нива между 800 и 1000 евро/кв. м. В луксозните комплекси между Балчик и Каварна са и едни от най-скъпите ваканционни апартаменти в страната.

Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците продължават да бъдат Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи. В резултат на голямото търсене само за година ръстът на цените на имотите в някои курорти е с над 25%. Сред основните фактори за покачване на цените на имотите в курортите е високата инфлация, както и недостатъчното предлагане в този сегмент от пазара. Дълги години в повечето курорти, за разлика от големите градове, липсваше ново строителство. Това задълбочи липсата на предлагане. Същевременно през миналата година нараснаха туристите на морето, което породи желание у много хора да придобият ваканционен имот, който да отдават под наем с добра доходност. Имоти в курортите купуват и много хора, които могат да работят дистанционно. С придобиването на жилище в курорт те прекарват по няколко месеца от годината край вълните на морето или близо до ски пистите, вместо само две седмици по време на годишната отпуска. Ваканционни имоти купуват и много хора с малки деца. Така родителите могат да изпратят децата с баба и дядо през лятото на море за дълго време, докато родителите продължават да работят в големия град.

Сред планините в Боровец е най-скъпо

Искат 685 евро за квадрат в Банско

В Пампорово е най-евтино

Нараснаха цените на жилищата в планинските курорти.

Средната цена на жилищата в Банско достигна 685 евро за кв. м., показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. А средната стойност на придобиваните от купувачите имоти в Банско е близо 50 хил. евро. Това са най-високите цени в ски курорта от 2010 г. насам.

Боровец е най-скъп сред планинските курорти. Средната цена на апартаментите там достигна 960 евро на кв. м., което представлява ръст от 26% за една година. Средната стойност на купуваните в Боровец апартаменти е нараснала от 48 300 евро през 2021 г. до почти 68 хил. евро.

В Пампорово са най-ниските цени за имот в планински курорт - там все още могат да бъдат купени имоти за около 450 евро/кв. м., а средна стойност на реализираните сделки с имоти е около 40 хил. евро.

По-голяма площ, когато купуват за семейството

Предпочитат двустайни и обзаведени апартаменти

Малка такса за поддръжка

Има лек ръст в предлагането на ваканционни имоти.

При ваканционните апартаменти има голямо разнообразие в търсенето по отношение на типа апартаменти, ценовия клас и нивото на лукс в комплексите, наличните екстри и отдалеченост от плажа или ски лифтовете, пише в анализ на консултантска компания.

Когато купуват имоти с цел отдаване под наем, най-предпочитани са едностайни и двустайни апартаменти на топ локации, а когато са с цел лично ползване, превес имат двустайните и тристайните жилища. Като цяло, двустайните жилища са най-масово купуваните в сегмента на ваканционните имоти.

Най-много сделки има с обзаведени апартаменти на вторичния пазар. Средната площ на купуваните имоти в ски курортите е 70 кв. м., а на тези в морските - около 60 кв. м. Търсенето на ваканционни имоти се запазва на високи нива. Има голяма активност и в планинските, и в морските курорти.

Забелязва се лек ръст в предлагането на имоти както на вторичния пазар, така и при новото строителство, посочват консултантите. То като че ли преживява своеобразен рестарт - довършват много сгради, проектират нови. Това постепенно ще доведе до баланс на пазара, но при по-високи цени, тъй като строителната себестойност е повишена.

Предимството е, че новите сгради ще отговорят по-добре на изискванията на българските купувачи, а именно таксата поддръжка да е минимална и съпоставима с тази на градските жилища. За да постигнат това, новите проекти ще бъдат за по-малки жилищни сгради без или с минимални допълнителни екстри към тях (озеленяване, детска площадка, контрол на достъпа).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти