В очакване на третата вълна: Пандемията ще изчезне, но вирусът ще остане

Снимка: Global Look Press

Коронавирусът вече е открит при всеки 150-и жител на Земята

Коронавирусът вече е открит при всеки 150-и жител на Земята. Есенно-зимната вълна на пандемията 2020–2021 е по-мощна от първата, пролетната. Според данните на проекта „Инвитро. Мониторинг”, средният процент на пациентите с положителни резултати от теста с антитела от клас G в Русия нарасна до 38,8% през ноември. През май беше 13,3%, през август - 17,9%. Важно е обаче стадният имунитет да се формира не заради максималната естествена инфекция, а поради ефективната ваксинация. Защото пандемията ще изчезне, но вирусът ще остане.


Стандартна пандемия

Хората възприемат случващото се по различен начин. Но накрая някой осъзнава опасността и започна да предприема превантивни мерки, които са му се стрували нелепи по време на първата вълна, докато друг напротив, уморил се да се страхува, се отпуска, пренебрегва ограничителните мерки и продължава да живее както преди. Или както, казва главният пулмолог на Министерството на здравеопазването на Русия, член-кореспондентът на Руската академия на науките (РАН) Сергей Авдеев, "ако всички носят маски, ние ще защитим всички, но ако само половината носят - никой". 

Става въпрос, разбира се, не само за маските, но и за тях. „Когато стана ясно, че втората вълна от COVID-19 в повечето страни е много по-силна от първата, нямаше съмнение, че повтаряме пътя на една стандартна дихателна пандемия. Два от най-изявените примери са испанският грип от началото на XX век и хонгконгският грип от 1960-те години. С испанския грип първата, най-смъртоносна вълна премина през пролетта на 1918 г., втората, най-мощната както по броя на случаите, така и по броя на смъртните случаи - през есента и зимата на 1918 г. и третата, средна по сила - през пролетта на 1919 г.

Пандемията окончателно приключва в началото на 1920 г. Мутиралият "хонконгски" щам също показа три вълни: от юли 1968 г. до пролетта на 1970 г. И двата пъти вирусът става по-малко смъртоносен и се разтвори сред сезонния грип едва когато по-голямата част от населението се запозна с него - това, което обикновено се нарича формиране на стаден имунитет“, отбелязва Алексей Федоров, кардиохирург, кандидат на медицинските науки, колумнист в списание ''Здраве''.

Според проекта „Инвитро. Мониторинг”, средният процент на пациентите с положителни резултати от теста за антитела от клас G в Русия през ноември нарасна до 38,8%. През май беше 13,3%, през август - 17,9%. Според проучване, проведено в Обединеното кралство, над 350 000 от участниците в него, които са имали коронавирусна инфекция, антителата в тях са изчезнали в рамките на няколко месеца. В същото време тези, които са прекарали болестта асимптоматично, губят по-бързо своята защита. Ето защо е важно стадният имунитет да се формира не заради максималната естествена инфекция, а поради ефективната ваксинация.

Страничните ефекти

Все повече са доказателствата, че COVID-19 не преминава безследно при никой човек. Според научния съветник в Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, академика на РАН, Виктор Малеев, все още не знаем всички негови последици, но вече има съобщения за сериозни поражения на кръвоносните съдове, вътрешните органи и други здравословни проблеми.

Повече внимание е обърнато на безопасността на терапията. Руските учени повдигат въпроса за необходимостта от проучване на последиците от лечението на COVID-19, тъй като лекарствата, предписани днес в съответствие с нормативните разпоредби, могат не само да доведат до антибиотична резистентност, но и да предизвикат осезаеми странични ефекти.

Академикът от РАН, научен ръководител на Научноизследователския институт за ваксини и серуми ''И.И. Мечников'' - Виталий Зверев, на неотдавнашна кръгла маса за имунизацията на инфекциозни болести в Съвета на федерацията небрежно засегна следната тема: колко нови патогени, устойчиви на дезинфектанти, ще получим в резултат на масовата дезинфекция в къщи, входове и улици?

Новата болест все още поражда повече въпроси, отколкото да дава отговори. Всички са чували за мутациите на вируса, но според експертите, засега те засягат минимална част от генома. Обсъждат се и грешки в PCR диагностиката: Съобщението на Сергей Авдеев, че 30-40% от тестовете за коронавирус показват неверен резултат, не се дължи на качеството на тестовете, а на некачествено взетия материал, получи широк резонанс. Но този метод е важен и все още е основен за идентифициране на инфекцията, както и за рисковете, свързани с болестта и заразяването на другите.

Тест системите

През април компанията Takeda разработи CoVIg-19 Plasma Alliance в партньорство с водещите световни компании в събирането на кръвна плазма, производството и разпространението на плазмени лекарства, което скоро ще започне клинично проучване за безопасността и ефикасността на хиперимунния глобулин (H-Ig) за лечение на пациенти с висок риск от усложнения от COVID-19. Ако успее, алианса ще започне процедурата за регистрация на ваксината, а също така да разработва лекарства с голям потенциал за лечение на новата коронавирусна инфекция и нейните симптоми.

Наскоро Roche и Atea Pharmaceuticals се обединиха, за да разработят потенциално перорално лечение на COVID-19. Компанията AbbVie и университетът Харвард обявиха съюз за $30 млн. за провеждане на съвместни изследвания в медицинската школа на Харвард (HMS) за разработване на нови лечения за вирусни инфекции, особено тези, причинени от коронавируси и вируси на хеморагична треска.

Появата на тези и други нови лекарства ще направи терапията на COVID-19 по-ефективна, но лекарите, според Алексей Федоров, вече имат разбиране за това как правилно да се лекува болестта на всеки неин етап. Сега лекарите спасяват много от онези, които не успяха да бъдат излекувани през пролетта.

Има по-малко оплаквания от тестове за антитела. В допълнение към тестовите системи на чуждестранни производители, които вече са показали своята ефективност, по-специално компанията Abbott (наскоро те добавиха тест, за определяне на IgM и IgG антитела в кръвта от вируса SARS-CoV-2 Siemens Healthineers, чувствителността на които е 100%, а специфичността е 99,8%, и резултатът е готов за 18 минути), само преди няколко дни на пазара излезе и руската тестова система SARS-CoV-2-CoronaPass. Той е разработен от консорциум от биотехнологични компании: Genetico, Biopalitra и NextGen. Тестовата система показа високи резултати: специфичност (без фалшиви положителни резултати) - 100% в проба от над 200 проби от допандемични донори, и чувствителност - 98,7% в проба от хора, които са имали потвърдена инфекция с COVID-19.

„Тестовата система е насочена към идентифициране на точно тези антитела, които неутрализират вируса, което може да бъде важно за определяне на наличието на неутрализиращ имунитет при пациенти преди и след прилагането на ваксината“, казва Артур Исаев, директор на центъра Genetico.

Имунните отговори

Масовата имунизация с руската ваксина Sputnik V започна в края на ноември и началото на декември. На 18 ноември вицепремиерът на Русия Татяна Голикова заяви, че 60 000 дози от ваксината вече са пуснати в оборот. Общо се планираше да се пуснат над 650 00 дози от ваксината през ноември и още 2,2 млн. дози през декември.

А в света се появяват все повече и повече нови разработки на ваксини, например на Takeda. Клиничните изпитвания на компанията AstraZeneca и на Оксфордския университет продължават в различни страни по света: във Великобритания, САЩ, Бразилия, Южна Африка, Япония, Кения - с участието над 60 000 участници от различни възрасти и различни расови, етнически и географски групи. Междинните резултати от фаза II/III на клиничните проучвания показват, че ваксината предизвиква устойчив имунен отговор във всички възрастови групи, като по-възрастните доброволци имат по-ниска честота на локални и системни реакции от по-младите хора.

С нас завинаги

С увеличаването на заболеваемостта има все повече пациенти, които се нуждаят от рехабилитация след лечението. За съжаление, сред тях има деца. Първите 15 пациенти след изписването им от Свердловската регионална детска клинична болница се подлагат на рехабилитация. Всички те, според ръководителя на отдела за рехабилитация Виктория Цегельная, са имали коронавирусна инфекция с развитие на умерена или тежка пневмония с оценка по скалата за рехабилитация от 4-5 точки, което съответства на изразената тежест на нарушенията и необходимостта от постоянна грижа.

Подобни отдели за деца и възрастни се откриват и в други региони.
В последния месец на тази трудна година човек би искал да се надява на промяна към по-добро. Прогнозата на специалистите е следната: значителен спад в заболеваемостта ще започне през следващото лято, а до края на 2021 г. пандемията на коронавируса ще приключи в повечето региони на света. Вирусът SARS-CoV-2 обаче ще остане с нас завинаги.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят