В Пловдив разбиха международна група за интернет-фишинг и пране на пари, 12 задържани

Международна група за интернет-фишинг и пране на пари разбиха пловдивската полиция и прокуратура. Задържани са общо 12 лица, срещу двама от тях са повдигнати обвинения. Организаторите на групата са обявени за международно издирване, единият е датски гражданин от арабски произход, а другият - ливанец. Един от тях се издирва с червена бюлетина за фишинг и във Великобритания.

С хакерски методи групата е източвала сметките на дружества в чужбина. Средствата са пренасочвани към фиктивни фирми у нас, след което са изпирани и препращани към Китай. За целта са наемани поставени лица, социално-слаби, срещу заплащане от 500 до 1000 лв, за да регистрират фирмите и отворят по две сметки в български банки.

При проведена операция на 15 април е пресечен опит за фишинг-кражба и изпиране на 40 млн евро. Отделно са блокирани вече изпрати милион и 700 хил долара и милион и 400 хил евро. Двамата задържани са осъждани. Тарторката, контролирала поставените лица, е на 62 г, осъждана за документни измами. За престъплението авторите на схемата са заплашени от 3 до 12 г затвор.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право