В Пловдив ще съдят циганин, причинил смъртта на жена си при катастрофа с влак на жп прелез

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе във вторник в съда обвинителен акт спрямо 24-годишния циганин Кязим Зоев Стоянов, за това, че при управление на МПС е нарушил правилата за движение по пътищата, при което по непредпазливост е причинил смъртта на 24-годишната Н.И. и средна телесна повреда на 7-месечното си момченце, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота – престъпление по чл. 343 ал.4 във връзка с ал. 3 във връзка с чл.342 ал. 1 от Наказателния кодекс. Инцидентът с фатален край станал на жп прелеза в село Песнопой малко преди 16 часа на 4 декември 2016 г.

Ромското семейство пътувало в лек автомобил „Рено Меган” и отивало да провери работното време на обществената баня с топла минерална вода в Песнопой. Обвиняемият управлявал автомобила по асфалтиран път, който преминавал през селото, и се пресичал от железопътната линия Пловдив-Карлово. За преминаване на жп линията бил изграден неохраняем прелез – без бариери, който бил оборудван от двете страни с пътни знаци – „Железопътен прелез с един коловоз“ и „Спри“, както и  с предупредителна табела – „Спри! Огледай се, ослушай се и премини, ако не идва влак“.

Прелезът имал светлинна и звукова сигнализация за идващ влак. Същия ден, към 15,36 часа, от гара Карлово за Централна гара-Пловдив потеглил пътнически влак, като при наближаване на жп прелез „Песнопой” машинистът на дизеловата мотриса подал звуков сигнал „Внимание”. В този момент управляваният от обвиняемия автомобил бил навлязъл в района на жп прелеза. Кязим Стоянов не обърнал внимание  на забранителната светлина на светофара, включената сигнализация и поставения пътен знак „Спри“, не се огледал надясно преди навлизането върху самия жп прелез, поради което  не видял идващия влак. Водачът на реното навлязъл на релсите, когато влакът бил на 15 метра от прелеза.

Машинистът веднага подал непрекъснат звуков сигнал и задействал екстрено спирачната система. Спирането на влака преди удара с автомобила било невъзможно поради изключително малкото разстояние между тях. В резултат на произшествието, 24-годишната Н.И, която пътувала на задната седалка получила травми, от които починала. Седеммесечният й син пък получил мозъчно-черепни травми на главата, които предизвикали разстройство на здравето му и временна опасност за живота. Обвиняемият Кязим Стоянов, който живее в Шекер махала в Пловдив, се разминал без сериозни травми.

По делото е била назначена техническа експертиза, според която основната причина за катастрофата е, че водачът на лекия автомобил е навлязъл в жп прелеза по начин и момент, когато това не е било безопасно. Не е имало технически пречки обвиняемият да забележи идващия влак и да спре на място, за да изчака преминаването му, ако се е бил огледал.  По делото са разпитани свидетели, назначени експертизи и др.

Коментари

Задължително поле