В Северна Корея са открити 13 тайни ракетни бази

Снимка: Архив

В Северна Корея са открити 13 тайни ракетни бази, съобщава Ройтерс, като се позовава на доклад на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

Предполага се, че в страната има около 20 секретни бази. Според експерта на Центъра Дожузеф Бермудес властите поддържат базите в добро състояние, независимо, че се водят преговори със САЩ за ограничаване на разработките на ядрено оръжие.

Базите са в отдалечени планински райони и се предполага, че в тях има балистични ракети с различна далекобойност. Някои от тях могат да достигнат територията на САЩ и могат да бъдат изстреляни при извънредна ситуация.

Базата Сакканмол, намираща се близо до границата с Южна Корея, според доклада е в много добро състояние.

На 12 ноември The New York Times публикува спътникова снимка на обекта. Според изданието американското разузнаване е открило 16 тайни военни бази в Северна Кория.

Ройтерс посочва, че режимът в Пхенян досега не е признал за съществуването на обектите.

След срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун на 12 юни беше съобщено, че властите в комунистическата държава започват демонтаж на основния полигон Сохе, който се използваше за изстрелване на междуконтитенталните ракети „Хвасон-15), както и на ядрения полигон Пунгери.

За последно Северна Корея проведе ракетни изпитания на 28 ноември 2017 година.

Коментари

Задължително поле