В София цените на жилищата се удвоиха

Данни на НСИ за период от седем години

Пловдив е на второ място в класацията

Общото увеличение на стойността на имотите в страната е със 78%

Цените на жилищата в София са нараснали близо два пъти за период от седем години. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали с близо 99% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите.

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са със 76,8% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - със 113,3%.

Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

Пловдив е на второ място по поскъпване на къщите и апартаментите за периода от 2015 г. насам.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с общо повишение на цените на имотите с 89% за период от седем години. В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с близо 80% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 98,3%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Стара Загора. В града цените на жилищата са нараснали с 82% за периода. При новото строителство в града поскъпването е с над 98%. При съществуващите жилища увеличението на цените е по-малко - със 76,2 на сто.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе и Варна. Поскъпването на имотите в тези градове е доста различно. На четвърто място в общата класация е Русе (+81%), следван от Варна с 68,4%. В НСИ нямат данни за новите жилища в Русе през първото тримесечие на годината, но за период от седем години старото строителство е поскъпнало с близо 98%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство.

Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години е с 38,4%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 86,8%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 68,3 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 33,6%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с близо 95%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 61 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с близо 78%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 89,2%, а ръстът на цените на новото строителство е с 60,4%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти