В Украйна избират нов парламент

Снимка: Архив

Днес в Украйна се провеждат избори за нов парламент. В надпреварата участва и партията на новоизбрания президент Володимир Зленески - "Слуга на народа". Очаква се именно партията на Зеленски да спечели най-много гласове. Изборът на Зеленски се възприема като отхвърляне на украинския политически елит заради това, че не успя да подобри жизнения стандарт, да изкорени корупцията и да сложи край на конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти, които започнаха конфликт през 2014 г., съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Украинският президент трябва да сподели властта с парламента, който ще номинира премиер и ще сформира правителство.В навечерието на гласуването Зеленски обеща да събере "технократично правителство".

"Моята цел е да превърна Украйна в една от най-бързо развиващите се и развиващите се европейски икономики", каза той във видео адрес към нацията. Украйна има население от 45 милиона души и е преминала през две народни въстания за две десетилетия. Тя все още се бориш с вътрешни конфликти със сепаратисти, които са отнели около 13 000 живота.

Очаква се гласуването драматично да промени структурата на законодателната власт, като анализаторите прогнозират, че между 50 и 70 процента от членовете на следващия парламент ще бъдат депутати за първи път.

Коментари

Задължително поле