В Хага: Иран обвини САЩ, че са нарушили договор за приятелство от 1955 г.

Иран обвини САЩ, че са създали "индустрия на съдебни спорове" срещу него в нарушение на международното право.

Адвокатите на Иран, които заведоха делото си пред Международния съд в Хага през 2016 г., обвиниха Вашингтон, че е нарушил договор за приятелство от 1955 г., като е позволил на американските съдилища да конфискуват активи от ирански компании, включително 1,75 милиарда долара от централната банка на Иран, предаде Ройтерс.

Това, според Съединените щати, е направено, за да се присъдят щети на жертвите на терористични атаки, спонсорирани от Иран. Ислямската република отрича да подкрепя тероризма.

Договорът за приятелство от 50-те години на миналия век е подписан много преди Ислямската революция в Иран от 1979 г., която сваля подкрепяния от САЩ шах и последвалото прекъсване на отношенията между двете държави.

След като Иран подаде два иска въз основа на договора от 1955 г. - който предоставя юрисдикцията на Международния съд - Вашингтон официално се оттегли от споразумението през 2018 г.

САЩ ще пледират своята позиция по случая в сряда. В по-ранни изслушвания адвокатите на Вашингтон твърдяха, че съдът трябва да отхвърли исковете на Иран, тъй като самият Техеран е нарушил въпросния договор, като е спонсорирал международния тероризъм.

Международният съд, известен още като Световен съд, е върховният съд на ООН, който се занимава със спорове между държави. Решенията му са обвързващи, въпреки че съдът няма реална власт да ги наложи, а Съединените щати и Иран са сред шепата страни, които са пренебрегнали решенията му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят