В Ченгене скеле рибата и зимата са мираж

Какво е „киристур“ и за фасовете, които не дават реколта

За да не остават в сянка, рибарите честват Свети Николай на 19 декември по стария стил

В живописното рибарско селище Ченгене скеле край Бургас рибата и зимата все още са мираж. В топлия съботен ден култовата им кръчма „Морски сговор“ е пълна с гости, поседнали на припек. Замезват с пържена хамсия и пият ледено студена бира. Има попчета и сафрид, и рибена чорба, а най-предпочитана сред салатите е шопската. Майстор-готвачът Петьо само не е на теферич. Вътре в кръчмата, той дялка свинско и го разпределя на порции. Иде зима, а и рибата няма да извира, трябва да се подсигури солидно меню в кръчмата - любимо място за раздумка на рибарите.

Гостите са вперили поглед в сините канали, по които лодките пърпорят и излизат в морето. Тази ден обаче е беден на риба. „От години не се помни такъв глад“, въздишат морските. Само малцина от тях все още имат надежда, че като застудее времето, може да се появи чернокопът. За паламуд никой дума не обелва. Нямаше ги пасажите тази година. Друг път по това време скъсват паламуда и чернокопа, консервират, веят... Сега са се притаили редом с гостите и пият бира, даже без мезе. Ще си останат с гордостта, че в началото на есента морето даде малко лефер - най-вкусната морска риба за скара. В последните дни някои са наловили малко дребен сафрид край созополския остров Свети Иван и с това се изчерпват разказите им за слука в морето.

Бившият депутат от 37-мото Народно събрание Стоян Проданов е седнал на любимата си маса, до която се кипри надпис: „Молим Ви да не садите фасовете на земята. Миналогодишните не изникнаха“. В момента най- интересната случка тук е, че са засадили борчета. За красота и настроение. Проданов е най-добър приятел с кмета на селището Димитър Янчев, или както го знаят всички - Митьо Брадата. Обитателите на селището са доволни от резултата, може да украсят едно от тях за Коледа.

Всичко по масите е в кръга на шегата. Вицовете и лакърдиите стават по-интересни и солени през зимата, когато рибарите са в тесен кръг и се прибират вътре. Там от дима на цигарите нищо не се вижда, но мощни смехове цепят атмосферата, с удоволствие разказва екс депутатът, който от години е неизменна част от жителите на селището.

Рибарите обясняват още какво значи „киристур“. Като се сбият два петела, победеният, с увиснал и оскубан гребен е именно „киристур“. Тези и други лакърдии се вихрят в слънчевия ден. За Никулден още не са мислили, но със сигурност, както всяка година, и тази ще го празнуват на 19 декември по стария стил. На 6 декември има много именици, хората са в града. Празник на Бургас е, там си има богата програма. За да не остават в сянка, рибарите честват Свети Николай 13 дни след 6 декември. На тази дата и съдържателят на кръчмата, и съпругата му приготвят специален рибен курбан. Не се скъпят, правят по много, за да има за всички гости.

Друг рибар - Жельо Попов, който е един от най-опитните в Ченгене скеле, се стяга да прави курбан за здраве за малкото си внуче. Голямата - Вили, която е абитуриентка, пък е изрисувала хижата на баба и дядо с романтични морски мотиви.

Ченгене скеле е селището в региона, може би след странджанското село Бродилово, с най-много прякори. Дънди Крокодила (рибарят приличал на Клинт Истууд), Гошо Изгорелия (в хижата му имало пожар), Митко Брадата (заради буйната брада на най-опитния далянджия у нас), Янко Попчето (по името на първата му гемия), Сталин шопа (защото е от София) и т.н. За разлика от Бродилово, където има прякор Сталин, на човек, който бил върл почитател на Йосиф Висарионович, тук Сталин е малкото име на рибар. Сталин Илиев е човекът, който учи младите да плетат мрежи и ги въвежда в тънкостите на занаята. Освен това, е отличен ловец на рибата скорпид, която има отровно жило, но месото u е много вкусно и се изкупува на високи цени от съдържателите на заведения. Поради това, че учи младите на занаята, има и втори прякор - Консултанта.

В най-скоро време селището Ченгене скеле ще стане туристическа атракция.

От идния сезон туристи ще идват тук, ще гледат и участват в автентичния живот на рибарите, ще се возят с лодките им и ще риболуват или ще се разхождат до много близко отстоящия от Ченгенето остров Света Анастасия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи