В Чехия подложиха 100-годишна бира на научен анализ

Чешки учени анализираха светла бира на 100 години, открита при ремонт на пивоварна, и успяха да опишат оригиналните характеристики.

Бирата е била много добре запазена и учените дори са я опитали, информира БГНЕС. Вкусът ѝ, освен плодов, е бил и кисел, но съвсем приемлив. "Беше лека, мътна, с интензивен послевкус на сяра и фекалии", пишат учените. Химическият анализ е разкрил оригиналния състав, съдържанието на алкохола, цвета, общата киселинност.

Учените от института по пивоварство в Прага са използвали метода високоефективната течна хроматография, както и други техники. Те са направили и ДНК анализ, за да идентифицират евентуални налични организми.

Старата бира съдържа повече алкохол и не е толкова горчива, колкото сегашната. Тя има и повече желязо, мед, манган и цинк. Произведена е от пивоварната в Залиниче, където е съхранявана в голям студен склад. Бутилките са от тъмно стъкло.

Коментари

Задължително поле