Газът поскъпва с 16%, парното - не (обзор)

Поскъпването на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната и електрическата енергия и те остават непроменени, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Увеличението влиза в сила със задна дата - от 1 април

Ново увеличение на синьото гориво ще има от 1 май

Цената му расте на международните борси

Природният газ поскъпва със задна дата от 1 април с 16 на сто. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание. Решението за новата цена се забави, защото Министерството на енергетиката започна проверка на “Булгаргаз”, която приключи преди два дни, и не установи нарушения. Това позволи газовото дружество да внесе актуализирано предложение в КЕВР и поиска цената за април да бъде 33,38 лв./MWh.

Регулаторът одобри малко по-ниска цена - 33,19 лв. за мегаватчас без таксите. Тези нива остават под стойностите на европейските борси, където цените вече достигат 20 евро.

Поскъпването на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната и електрическата енергия и те остават непроменени, заявиха от КЕВР.

Това не е последното увеличение на газа - на 27 април предстои регулаторът да обсъди цената за май, която ще е с 10-11% над априлската. Очакванията са, че цените на природния газ ще продължат да се покачват у нас, тъй като котировките на газовите борси в Европа също вървят нагоре.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес