Гаф помрачи визитата на Тръмп (обзор)

Фалшивите новини преследват US президента и в Лондон

Държавният глава замаза с безброй комплименти към Мей

Премиерката получила „брутален съвет“ за Брекзит

Дипломатически гаф беляза първата визита на Доналд Тръмп като US президент във Великобритания, след като в. „Сън“ публикува интервю на държавния глава, в което той попарви надеждите на премиерката Тереза Мей за сделка за свободна търговия със САЩ. Пред изданието Тръмп заявил, че планът на Мей за „мек“ Брекзит и запазване на тесни икономически отношения с ЕС вероятно е „убил“ възможността за американско-британска търговска сделка. И допълнил, че доскорошният външен министър и яростен привърженик на Брекзит Борис Джонсън би бил „страхотен министър-председател“.

Интервюто бе определено като безпрецедентен гаф от британски и американски медии, тъй като бе публикувано в четвъртък вечерта, докато Мей бе домакин на лъскава вечеря с Тръмп и съпругата му Мелания.

Президентът и премиерката имаха двустранни преговори, след които дадоха съвместна пресконференция, на която Доналд Тръмп не спести любезности и комплименти към Тереза Мей. „Интервюто е фалшива новина, защото в него не са включени нещата, които казах за тази страхотна жена, която върши фантастична работа“, заяви US лидерът. И неколкократно подчерта силните и „специални на по-високо от най-високо ниво“ отношения на Лондон и Вашингтон. Той шеговито се оплака на Мей от феномена „фейк нюз“ в родината си. И отказа да чуе въпрос на репортер на Си Ен Ен, тъй като представлява „фалшива медия“.

„Действително дадох съвет на Тереза как да действа с Брекзит“, потвърди Тръмп думите си пред „Сън“. „Но тя като че ли намери предложението ми за твърде брутално“, отбеляза той.

Тръмп, който в понеделник има среща с руския президент Владимир Путин в Хелзинки разкри още, че двамата ще говорят за Сирия, „катастрофата на Обама Крим“, предполагаемата руска намеса в US изборите и за ядреното неразпространение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят