Генералният секретар на Съвета на Европа заплаши да изключи Русия

Сградата на Съвета на Европа в Страсбург

Русия може да бъде изключена от участие в органите на Съвета на Европа, ако не възобнови вноските в бюджета на организацията до средата на 2019 година, заяви генералният секретар на организацията Турбиерн Ягланд, предава РИА Новости.

По неговите думи, неплащането на вноските в течение на две години дава основание за налагане на санкции. „Смятат, че след това Комитетът на министрите не просто може, а е длъжен да наложи санкция“, заяви генералният секретар на организацията.

КМСЕ може да прекрати участието на Русия в работата на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Двугодишният срок от момента на последната вноска изтича през юни 2019 година, напомни Ягланд.

„Абсолютно недопустимо е да търпим страна, която не си е платила вноските. Не може да бъдеш наполовина член, наполовина не, това би било катастрофа за всички конвенции“, цитира генералният секретар украинското издание „Европейская правда“.

В случай, че Русия излезе от организацията, Ягланд има намерение да представи поправен вариант на бюджета на СЕ.

През 2014 година представителите на Русия бяха лишени от редица пълномощия заради позицията им за Крим. Москва заяви, че е невъзможно да се работи в подобни условия и прекрати участията в заседанията, а от 2016 година не изпраща документи за акредитация на членовете на делегацията. През юни 2017 година Русия съобщи, че спира част от вноските в бюджета на организацията, докато пълномощията на делегацията в ПАСЕ не бъдат възстановени в пълен обем.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. От две години Русия няма право на глас в съвета на Европа. От какъв зор да им плаща? Да плаща на русофобите, за да се радват на лукс? Русия въобще от две години не изпраща свои представители там, а и от следващата планира да излее напълно.

  2. И България трябва да прекрати вноските си за тази вредна организация! … а емисарите и трябва да бъдат 6ити с тояги до границата.
    Да припомним, че на тях и островитяните дължим дпс.
    Междувременно – толерирането на престъпността и сиганията…
    А напоследък и джендър идеологията…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.