Генерал Решетников пред Слави: Корнелия Нинова ми каза как предполага, че кандидат-президентът ще е Румен Радев (ОБНОВЕНА)

Генерал Леонид Решетников, директор на Института за стратегически изследвания към администрацията руския президент, разказа лично за срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова през август в София.

Скандалът между двамата избухна преди две седмици, след като Решетников обяви, че лидерът на БСП го е информирала през август, че ген. Румен Радев ще е кандидатът на левицата за президент. Нинова първоначално отрече за срещата, но после призна, че се е виждала с руснака случайно, но въобще не са обсъждали Радев. Сагата стъигна до парламента, където Корнелия Нинова обяви Решетников за "компроментиран", "корумпиран" и "изгонен от Кремъл".

В пряко включване по скайп в "Шоуто на Слави" Решетников обясни, че на срещата е попитал Нинова кой ще е кандидатът за президент на БСП. Тя му казала, че предполага, че това ще е ген. Румен Радев.

Решетников разказа, че е бил в България, за да прибере жена си и трите си внучета от почивка у нас и се срещнал и запознал с Нинова по предложение на Венцеслав Стефанов. По повод обвинения от страна на лидера на БСП генералът се пошегува, че съпругата му вече постоянно го пита къде са парите от корупцията, която практикува.

"Тази среща се състоя в началото на август. Имах няколко срещи, понеже съм свързан с България от 1971 г., завършил съм аспирантура в Софийския университет и имам много приятели. Срещам се не само с български, но с всякакви политици, това е работата на политолога. Един мой приятел - Венци Стефанов, когото познавам, понеже съм футболен запалянко, ми предложи среща с г-жа Нинова. Тя дойде в хотела, където бях настанен. Срещата ни продължи 20-ина минути. Не беше секретна, имаше и други хора с нея", разказа Решетников.

"Тогава интересната тема беше, кой ще бъде издигнат за президент на България, не само от БСП, но и от другите партии. Аз я попитах ще има ли собствен кандидат. Тя каза да. Питах има ли вече име. Тя каза: "Предполагам ще бъде ген. Радев". Аз й казах, че не го познавам, а тя отговори: "И аз не го познавам, но го предлагат и ще го обсъждаме". Това беше в самото начало и с това се свърши практически срещата", обясни руснакът.

Решетников посочи, че от времето на Сергей Станишев за БСП гласуват хора, които искат добри взаимоотношения на България с Русия, но партията работи в обратна посока.

"Тази партия (БСП - бел.ред.) използва русофилски лозунги и идва на власт. За нея гласуват хора, които симпатизират на Русия и искат добри отношения, а когато идват на власт, всичко се променя и всичко се проваля", каза Решетников.

Той отхвърли твърденията за руска намеса и опити за манипулации в предизборната кампания за президентските избори в полза на Румен Радев. "Това е несериозно. Какви правомощия има президентът в България? Той нищо не може да обърка. Русия не може да прокарва никакви манипулации в България, защото ние нямаме истински политически партньори в България. "Единна Русия", която в момента е на власт, няма партньор в България - нито БСП, нито ГЕРБ. Аз знам, че българският народ симпатизира на Русия, но за политиците нищо не знам", заяви Леонид Решетников.

Той сподели, че се е почуствал силно обиден от твърденията на Корнелия Нинова.

Запис от разговора можете да видите тук (започва от 6:30 мин).

Коментари

Задължително поле