Ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на "Труд": В САЩ са направили достоверни тестове за антитела

Вчера за първи път се появи съобщение за новорекламиран тест в САЩ, който се допуска, че има 95-99% достоверност, обясни ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос на „Труд“.

По думите му до сега много пъти е отбелязвано, че няма надежден тест за широко тестуване. „Имахме поръчка към Китай за такива тестове и в момента, в който се сключваше сделката, се върнаха за Китай поръчки от Полша, Чехия, Испания и Румъния като негодни. Върнаха се и 1 500 000 маски от Холандия с висок пласт на защита, които бяха обявени от здравните власти на Холандия като негодни“, каза ген. Мутафчийски. Той обясни, че търсенето в тази посока продължава, като уточни, че огромният брой тестове, които се правят в Германия, се извършва само от PCR тестуване.

„За т. нар. масово тестуване все още не може да намерим достатъчно надеждни тестове. Те са проблем за снабдяване, както маските и защитните облекла и лекарствените продукти. Това е глобален проблем, който не е решен. Германия има друго отношение по този въпрос, като наблягат на PCR тестуването, а много от водещите компании, които до сега не са се занимавали с тази методика и производство на такива препарати, публикували обещаваща информация за такъв апарат, който евентуално април месец да бъде издаден“, каза още председателят на щаба. Той обясни, че въпросният апарат се опира се на методиката на PCR, но производителността му е около 16 теста на ден, което означава, че за нуждите за България трябва да се вземат около 10 000.

Ген. Мутафчийски коментира, че е важен темпа на тестуването в България в съпоставка с други европейски страни, като даде следните данни:

Броят направени тестове на 1 млн. души на населението за България е 1276, без да са отчетени 3000 теста в частни лаборатории. В Белгия е 1594, Словакия - 1382, Гърция - 1482, Унгария - 1361, Македония - 1505, Полша - 1214, Сърбия - 443, Румъния - 1191, Турция - 926, Украйна - 54, Франция - 1508, Словения - 9010, Естония - 8471, Чехия - 4583.

Националният консултант по кардиология проф. Иво Петров призова вчера пред "Труд" за "масови, доказателни, надеждни кръвни тестове, които да докажат със сигурност кои хора вече имат изработен имунитет и не са опасни нито за нас, нито за себе си".

Коментари

Задължително поле