Ген. Мутафчийски: Ще предложим на здравния министър удължаване на извънредните мерки до 12 април

Има един нов случай на коронавирус у нас, общият брой е 243

243 са диагностицираните случаи в България. Има още един нов случай от София, не е настанен в болница и не е контактен на друг заболял. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски пред ВМА.

"Ще предложим на министъра на здравеопазването да продължим мерките, които изтичат утре, до 12 април в същия обем. Единствено се разширява обемът на посещение на колекторските фирми за събиране на сметки. Ще препоръчаме на здравния министър да отпадне поименно изреждането на страните, от които трябва да бъдат карантинирани всички пристигнали, и да бъде карантината за всеки един, идващ от чужбина. Включително за чужденците, които искат да дойдат, да знаят, че ще имат 14 дни карантина и трябва да удостоверят къде ще я прекарат", каза той.

Колегите епидемолози казват "няма шанс" да ни пропусне пикът на болестта, каза Мутафчийски.

Във ВМА има двама болни, които са на ръба на дихателна недостатъчност. Засега удържат положението, каза той.

По думите му в „Пирогов“ има 4 интубирани пациенти в тежко състояние, единият от който - в критично. "Възможно е да има лош изход от лечението", каза Мутафчийски.

Началникът на щаба уточни, че заразените с коронавирус задължително трябва да носят защитни маски, но те не гарантират безопасност, ако се носят от здрави хора.

Проф. Мутафчийски коментира и първите заразени от Габрово и Плевен, като заяви, че те са в добро състояние, но все още не са изчистени от вируса.

Поставена е задача на клиничните специалисти във ВМА за лицата, които са абсолютно здрави (7-8 на брой), но все още с вирус, да се изработи стратегия кога те са абсолютно здрави и могат да бъдат изписани, без да са в болница. Сега можем да си позволим това, но ще дойде време, в което няма да може здрави хора да стоят в болница, обясни още проф. д-р Мутафчийски.

Относно подготовката на общинските болници и разпределението на респираторите, началникът на щаба заяви, че има ясни разписания за това и трябва да се намерят приоритетите в този процес. Затова вчера е проведена срещата между Националния щаб и логистичния център.

Хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, защото иначе ще стане страшно. Това е най-важното. Какво от това, ако не се изпълняват и сложим респиратори - ами голяма част от пациентите на респиратори умират, подчерта проф. Мутафчийски.

Да, вирусът вече има вътрешна циркулация, но все още имаме идентифицирани хора с много ясна епидемиологична пътека, заяви проф. Мутафчийски.

Мутафчийски призова всички лекари в страната да тестуват хората с респираторни заболявания. Това е изпратено и със заповед, но има данни, че на места тя не се спазва. В тези случаи се реагира с органите на РЗИ.

Специалистът призна, че се очаква недостиг на медицински специалисти, но практиката при такива заразни заболявания ясно показва, че диференцирането при лекарите намалява, когато това се налага заради епидемия.

Той допълни, че има голям наплив от дарители. Вчера лице е заявило, че ще дари 1 000 000 лв. Има информация за много болници, които са в критично състояние и затова вербално щабът насочва дарителите именно натам.

Той отново припомни симптомите, които говорят за тежко протичане на болестта - болка в гърдите, упорит задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса.

Коментари

Задължително поле