Доц. Лъчезар Иванов: Премахването на статута на болниците като търговски дружества е връщане назад

Задържани са двама мъже, заподозрени за убийството на 53-годишна жена от Харманли

Бившият съпруг на Виктория Маринова: Не знам как ще погледна Северин Красимиров

14-годишно момче скочи от 4-ти етаж след семеен скандал в Роман

Лимузината на Путин – за продан Всеки богаташ може да купи Aurus Senat

Засякоха неправоспособен водач да управлява пиян нерегистриран мотор в Свищов Дрегерът отчел 3,07 алкохол в кръвта му

МЕТРО България отбеляза 20 години с голямо събитие за над 1000 гости Фондацията, Теодоси Спасов и 100 каба гайди се погрижиха за празничното настроение

Иван Нейков: Хората, които не са подали документи за пенсиониране, да изчакат до намирането на решение

Борисов обеща избираемо място за СДС в евролистата на ГЕРБ

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ с акция в община Червен бряг, разследват кмета Данаил Вълов

Преразглеждат лиценза на самолетите Боинг 737 МАХ

Земетресение с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано в Турция

И не само заради пенсиите ще става зле

Защо Валери Божинов и Николай Михайлов не са едновременно титуляри за „Левски“?

Калоян Паргов: Време е Фандъкова да спре да раздава оценки на БСП и да се погрижи за шофьорите Цветан Цветанов и столичният кмет да оставят гражданите сами да решат кой върши работа и кой си приписва заслуги, призова председателят на БСП - София

Ген.-полк. Цветан Тотомиров, бивш началник на Генщаба, пред „Труд“: За влизането ни в Чехия през 1968 г. знаеха двама души В мисиите зад граница не се защитават национални интереси

На днешния ден преди 50 години (1968 г.) български военни формирования заедно с войски на СССР, Полша, Унгария и ГДР навлизат в Чехословакия, за да потушат т.нар. Пражка пролет, започнала още през януари същата година. Страната тогава е недоволна от съществуващия режим и иска да направи реформи. За участието на българските войски в операцията разговаряме с ген. Цветан Тотомиров, който тогава командва взвод от поделението в Елхово.

– Ген. Тотомиров, изминаха 50 години след влизането на наши военни в Чехословакия, за да бъде запазен социализмът. Може ли днес да обвиним някого за това – армията, държавата или най-лесно е да се каже – времето беше такова?
– Петдесет години по-късно всеки може да бъде обвинен за влизането на армията в Чехословакия. Но не трябва да забравяме, както сега, така и тогава, армията изпълняваше заповеди на политическото ръководство. И затова Великото народно събрание през 1990 г. прие декларация, с която осъди тази акция и се извини на чешкия и словашкия народ за участието на българските войскови формирования във въоръжената интервенция. Ние – участниците в тези събития, можем да се чувстваме виновни, че поради независещи от нас обстоятелства сме участвали в тези събития. Но да се хвърли цялата вина върху личния състав, който е участвал, това ще е опит на политиците да се бяга от отговорност. Винаги съм подчертавал, че със своите действия войниците бяха безупречни, а с поведението си по най-убедителен начин защитиха честта на българския войник и с нищо не накърниха достойнството на местното население.

– От дистанцията на времето смятате ли, че това е била правилната позиция?
– От дистанцията на времето много неща променят позицията, но това с нищо не променя случилото се.

– В XXI век биват нападани страни като Либия, Ирак, Сирия, Афганистан. Тогава Чехословакия, преди нея е въстанието в Унгария през 1956 г. По онова време подобни действия се наричаха окупация, нападение, а днес като че ли не са наричани така, няма ли двойни стандарти?
– Да, наистина, въпреки разликата в годините, а и различните столетия може да се направи известен паралел между тях. Общото е, че за тези събития политиците решават, воините изпълняват, а след това носят отговорност. И не на последно място възприемането на контингентите от местното население и тогава, и сега е не като освободители, а като окупатори. Останалото са разлики, които също не би трябвало да бъдат пренебрегнати нито от политиците, нито от военните. За разлика от Чехословакия, в тези държави, в които сега участваха наши контингенти, се проля доста кръв. Дадоха се жертви. Това са държави с друго вероизповедание, ценностна система, различен климат и т.н.

– А какви бяхте вие в Чехословакия през 1968-а?
– Тогава не беше както сега. За такива мисии не се набираха доброволци. За личния състав на полка участието в чехословашките събития стана по заповед и беше голяма изненада. За нашето отиване се разбра един месец, след като заминахме от България. А сега един-два месеца преди изпращането на контингентите се говори за това. Финансирането в днешно време на тези контингенти също е от съществено значение. То се явява бреме за бюджета на МО.

– Преди 50 години вие сте служели в Елховския полк, който влиза в Чехословакия. За този епизод в биографията ви бяхте многократно атакуван през годините на прехода. Промени ли се оттогава вашата оценка за събитията и за действията на Българската армия?
– Да, вярно е, че ме атакуваха, приписваха ми какви ли не неща. Почти всеки август журналистите ми напомнят за това. Опитваха се да ме накарат да се чувствам виновен единствено в това, че по независещи от мен обстоятелства съм участник в тези събития, макар и като командир на взвод. Заедно с това не можех да се съглася с някои, които се опитваха да хвърлят вината върху личния състав, взел участие през 1968 г. в Чехословакия. Винаги съм подчертавал, че със своите действия военнослужещите бяха безупречни и с поведението си по най-убедителен начин защитаваха честта на българския войник и с нищо не накърниха достойнството на местното население. След много години на размисли, на наблюдения и помъдряване, стигнах до извода, че българският войник беше изпратен в Чехословакия през 1968 г. в името на някакви интереси, които трудно бихме могли да наречем национални. Но така е с всички мисии зад граница.

– Офицерите имахте ли някаква предварителна информация за операция “Дунав”, както е името й. Или поне някакви сигнали, че такъв ход на събитията в възможен?
– Много години по-късно разбрах, че по време на подготовката на операция “Дунав” се е отделяло голямо внимание на оперативната маскировка. Тя се е провеждала по единен план и замисъл (в който участвали всички участващи държави) и е успяла да запази в тайна целите и плановете на подготвените мероприятия. Така сутринта на 21 август 1968 г. много от разузнаванията на различни държави, а и медиите са останали изненадани.

– Операцията с кодовото наименование “Дунав” е била строго пазена в тайна – за нея са знаели много тесен ограничен брой офицери. Така ли е било?
– Знаете ли, години след събитията в Чехословакия съм слушал много колеги от големите щабове – различни специалности и политици, да казват: “Аз знаех, много преди да влезнете”, на които никога не съм повярвал. Доколкото ми е известно – лично от тях, са знаели само министъра на отбраната армейски генерал Добри Джуров и началникът на ГЩ ген. Атанас Семерджиев. Даже в някои отношения сме “заблуждавани” и ние – преките участници, под предлог, че ще участваме в учения или съвместни учения на територията на бившия Съветски съюз.

– И какво всъщност се случи тогава?
– Фактите са следните: полкът се изнесе от България на 24 юли, а заповедта за нареждане на проникването на територията на Чехословакия е на 20 август 1968 г. и е подписана от 33 висши партийни функционери и политици. На личния състав беше забранена личната кореспонденция и комуникацията по техническите средства. Ние цял месец не разбрахме, че и 22-ри мотострелкови полк от Харманли се намира като нас на територията на Съветския съюз.

Колкото до командването на полка, те са получили някаква информация още с преподчиняването на 128 мотострелкова дивизия (което е съвсем нормално), но останалите офицери не сме имали официално някаква предварителна информация. Вярно е, че по това време на прехода по море и жп транспорт, съмненията ни нарастваха и започваха да стават очаквани. Но ако ние се съмнявахме още, железничарите, проверяващи по гарите жп платформите, ни питаха “За Чехия ли пътувате?”.

– На 21 юли 1968 г. полкът е вдигнат. Какво стана оттук нататък, как протече десантът?
– На 21 юли в 03,00 часа през нощта полкът внезапно беше вдигнат по тревога и изведен с цялата си техника в район близо до село Бояново. Изнесохме се и се устроихме на лагер е непосредствена близост до армейския полигон “Ново село”. Вечерта на 23 юли пак бяхме вдигнати по тревога и извършихме 110 км преход, а сутринта се разположихме в район в непосредствена близост до Военно-морската база “Атия”. После се разбра, че ще играем съвместно тактическо учение на територията на Съветския съюз. Вечерта нашият батальон беше натоварен на наши десантни кораби и в полунощ потеглихме. След две денонощия плаване се стоварихме в района около Иличовск, близко до Одеса, където пренощувахме и сутринта на 27 юли започнахме да се товарим на жп вагони.

– Закъде пътувахте с тези вагони?
– Движихме се две денонощия преход над 1000 км и се разтоварихме на жп гара в Западна Украйна между градовете Ужгород и Мукачево. Впоследствие се разположихме в една дъбова гора южно от Мукачево на 35-40 км от границата с Чехословакия. Както десанта по море, така и изнасянето с жп транспорт на такова далечно разстояние протече много организирано. Така нашия полк извърши комбиниран марш – на собствен ход, по море и с жп транспорт. Такъв преход в историята на Българската армия – както преди, така и след това не е извършван.

– Денят преди да влезете в Чехословакия е 20 август. Какво ви бе съобщено тогава, как протече този ден?
– Денят 20 август започна необикновено. По командна линия се нареди провеждането на редица мероприятия, свързани с непосредствената подготовка, по важните от които бяха: дозареждане на техниката с гориво на 100%; зареждане във всяка машина (според броя на екипажа) хранителни продукти като неприкосновен запас за пет дни, пълненето на пълнителите с бойни патрони и налентоването на кутиите на картечниците (на всеки автомат по четири пълни пълнителя), раздаването на честотите и настройване на радиостанциите и т.н. Към края на деня започна и сформирането на колоната за извършване на преход 400 км.

– Имаше ли паника в реакцията на войниците по време на влизането в Чехословакия?
– Тревогата не беше малка, но паника нямаше. Особено в първите дни, когато обстановката още беше неясна. Голямата загриженост и тревога личеше по лицата на личния състав. Не бих скрил и това, че войниците усещаха и моята лична тревога и ме разбираха отлично. Близостта във възрастта ни позволяваше да нямаме тайни помежду ни. Те споделяха всичко с мен, като в същия момент изпълняваха безупречно поставените им задачи. Често правеха и предложения с цел по-голямата сигурност за всички нас.

– Сигурно началото на операцията е било най-трудно. Споделете нещо повече.
– Всяко начало е винаги трудно. Определена роля за трудностите ни изиграваха и местните, и другите средства за масова информация. Те непрекъснато тиражираха, че гладуваме от няколко дни, понеже тиловите ни са откъснати, в резултат на което сме станали много опасни. Това накара много граждани да ни търсят и да ни предлагат храна. Всичко това не отговаряше на истината.

– Вие тогава сте в много деликатно положение. Какви бяха отношенията ви с местните хора?
– Местните въпреки ни приемаха като “окупатори”, но непрекъснатите контакти създадоха известна близост и даде възможност да изучим в някаква степен езика. Това още повече засили връзките. Аз и моите войници се стремяхме да поддържаме коректни отношения с гражданите, които в по-голямата си част ни отвръщаха по същия начин. Между другото, местните хора знаеха много за България. Почти всеки втори човек, с който съм контактувал, беше посетил нашето Черноморие.

– Полкът ви е бил разположен в региона на Банска Бистрица. Какви бяха задачите които получихте?
– Сутринта в 4:00 са на 21 август 1968 г. полкът премина границата и на собствен ход в продължение на 20 часа премина 414 км. Разположи се в районите на Зволен и Банска Бистрица, като установи контрол върху важните административни и военни обекти – летище Зволен, пощата, телеграфа, радиото, редакциите на вестниците, клубовете на политическите партии, печатниците, милицията, казармените райони, складовете, вододайните зони и др. Щабът на полка с 2 мотострелкови батальона и част от щабните поделения устроиха лагер на 7 – 8 км западно от град Банска Бистрица, 1 мотострелкови батальон, танков батальон и тила в района на летището на Зволен, а 3 батальона в района на град Брезно.

– Какви задачи изпълнявахте конкретно вашият взвод?
– Много и най-разнообразни. Освен охраната на посочените по-горе обекти, патрулирахме охрана на военните комендатури, конвоиране на различни товари и др. Моят взвод получи задача за охрана на ретланслатора на радио “Банска Бистрица”, на една височина в планината на 7-8 км от града. Там бяхме непрекъснато в продължение на две седмици. След прибирането в лагера изпълнявахме различни задачи по конвоиране и патрулиране, охрана на редакцията на в. “Смер” в центъра на града, охрана на войскови складови райони и т.н.

– А имаше ли някакви привилегии, награди за бойците и командирите, участвали в събитията в Чехословакия, или пък добавки над офицерските заплати?
– Нямаше никакви привилегии нито за офицерите нито за войниците. Още повече пък някакво допълнително заплащане за това пребиваване три месеца извън страната. Войниците, които кандидатстваха във ВУЗ, бяха записани и приети без приемен изпит. Те нямаха възможност да се явят на приемните изпити, въпреки че много време преди това се готвеха. Не мога да кажа и че това е привилегия. Имаше и такива, които случайно попаднаха и системата ги изхвърли след това, ако нямат необходимите заложби.

– Кога за един такъв исторически факт като Пражката пролет през 1968 г., ще може да се говори без допълнителна емоция, а като част от времето, в което сме живели?
– Сигурно, когато нас – живите участници, вече ни няма. И за този исторически факт остават да пишат и говорят тези, които не са участвали.

Нашият гост
Цветан Тотомиров е роден на 14 април 1943 г. в с. Реброво, Видинско. Завършил е висше военно училище и две военни академии. За 36 години преминава през всички командни длъжности в Българската армия. Като командир на мотострелкови взвод в Елхово участва в събитията в Чехословакия през 1968 г. Заради волята и принципността си е наречен “Железния”. Залага основите на военната реформа. Началник на Генщаба на Българската армия (1994-1997 г.).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (27)

 1. Отгоре на това и се хили дангалака му с дангалак!Такива трябваше да ги сьдят по кратката процедура и …на вьжето! Именно за такива трябваше да има Народен сьд! Не са били участвали в боевете по улиците…Тогава кой ги изби стотиците прагчани?!

 2. Абе Лудогорски, къде видя боеве и стотици жертви в Прага? По дяволите, поне се научете първо да пишете правилно, а след това да драскате в нета. Какво е това ‘прагчани“?

 3. А какво правят нашите в авганистан .Значи и сега и тогава има някакви политически съображения. Хайде да не сме съдници на бащитени защото наще деца ще са по лоши съдници

  1. До ,,натурал’’
   Пражани или прагчани-все ровно.Кой разбрал-разбрал.Аз сьм турчин и ми е простено.Ти по добре се скарай на горните си сьнародници,че заляха ефира с думи като ,,комендански ‘’(комендантски),,,авганистан’’(Афганистан), ,,исток’’(изток) и и.н. Да не антена по надьлбоко-запетаи,точки и и.н.,че ,,родна реч,омайна на нашите деди ‘’ сьвсем ще замине на кино!’’При нас казват:,,o kadar kusur kadı kızında da var’’(толкоз кусур и кадийската щерка има)

  2. Ами ,,прагчани’’или ,,пражани’’все ровно.Кой разбрал,разбрал.Аз сьм турчин и ми е простено.Ти по добре издьрпай ушите на по горните си сьнародници,че заляха ефира с думи като ,,комендански’’(комендантски), ,,авганистан’’(Афганистан), ,,исток’’(изток) …Да не придиряме за точки и запетая,че ,,ёзик свещен на моите деди’’сьвсем ще замине на кино.При нас казват:,,o kadar kusur kadı kızında da var’’(толкоз кусур и кадийската щерка има)

 4. РАВНИИИС……….МИРНОООО, ЗА ПОООЧЕСТ ПРЕД ЕДИН ИСТИНСКИ БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ!!!

 5. Делиормански е преди всичко за въжето, както и много други, които вече са заслужили вниманието на Народен съд, за периода за тъй наречената „демонокрация“. Аз като редник новобранец, за около 10 минути закъснение в ранните часове на 21.08.1968г. изтърваме строевата кола , с коменданския ни старшина който с мотоциклет трябваше от един обект да ме върне в Ямболския ни полк, след което към село Бояново, мястото където първоначално е устроен Елховския полк по БОЙНА ТРЕВОГА. В полка в който служих се чувстваше тревогата от първия ден още, въпреки, че не знаехме подробности. В последствие, и от медиите научавахме подробности, че Елховския полк като бойна войскова еденица е в Чехия заедно с други войскови подразделения от Вършавския договор. Това не е за първи път тези войскови сили да реагират на разни провокации отвъд желязната завеса. Както сега в Украйна. В Чехия четем вече, че от 11 държави в ВД , участват 23 съветски дивизии, 1 унгарска, 2 от ГДР, 2 полски, и 1 българска бригада. След завръщането си от нашата войска по места научихме някой подробности, които Господин Генерала повечето ги споделя. ГДР са били на границата в бойна готовност, и в случая не влиза в Чехия, не участват румъния и др.. ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВЪРШАВСКИЯ ДОГОВОР, ПОНАЧАЛО ПОЕМАТ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ ЕДИН ДРУГ, и няма случай като Натовските Турция и Гърция в Кипър. Със създаването на Желязната завеса се появяват НАТО и ВД, които така и не влязоха в стълкновения, след края на доктрината Брежнев и ВД се разпуска с договорката НАТО да не се разраства на исток, НО ТОВА СПАЗВА ЛИ СЕ, ИЛИ ЕДИНСТВЕНАТА ВОЕННА ГРУПИРОВКА нато ДУЕ МУСКУЛИ СЕГА СРЕЩУ РУСИЯ, ДО САМИТЕ И ГРАНИЦИ. Нека сега съмишлениците на делиормански да се изкажат за НАТО само туркия ли ще го напусне, или ще повлече крак…

 6. Ne da se izvinyavame na Chehia, ami takiva kato toya selski tolub tryabvashe da im gi pratim da si gi osudiat kakto tryabva I da si leji yako po zatvorite. Gaden selski BKP okupator. A I ne kazva kakva pensiika vzema sega – teya voenni selyanduri ni yadat parite ot danacite – do koga shte hrantutim debili kato toya I kakvo tyrsi BG armia v misii izvun BG kudeto BG nyama nikakvi nacionalni interesi?
  Zashto vse izmreli debili okupatori tryabva da vzemat pensii ot nas, a ne ot SSSR, US, Nato I vsyakakva druga okupatorska gsan.

 7. Точно делиормански трябва да мълчи,защото не е негова работа да коментира.Ние БЪЛГАРИТЕ сме прекрасен народ и не сме навредили на никого.За разлика от турците,които само вредят.Ето-човека дава интервю и ясно подчертава,че просто е изпълнявал заповеди и е запазил достойнството на чешкия народ.Дори се извинява!!!За разлика от простите турци,които вършат най-страшните неща на този свят,без никога да се извиняват!!!Нещо повече-гордеят се,че са ни клали!!!Да сте чули някой фес да съжалява за жестоките клането на нашите деди от неговите?Тия поганци са страшно нагли същества!Ето-аз съжалявам,че БЪЛГАРСКИ войници са нахлули на времето в Чехословакия!Чехите са достоен народ и не са заслужили подобно отношение от Варшавския договор.Вярно-не сме убили никого,но не е трябвало Бай Тошо да се съгласява на тази несправедлива авантюра,за да угоди на Брежнев.а турците са избили милиони и не изпитват никакви угризения!!!Нещо повече-преиначават историята и от долни зверове се изкарват хрисими калугерки!?Няма по-гадни и диви зверове от поганците,които разплакаха света!!!

 8. Сарийски за какво да ви се извиняваме?! За това,че даже и в тия далечни времена са ви дали Османски паспорти да пьтувате надльж и нашир по широкия свят,притежавали сте имоти,добитьк,право на образование на собствения език в бьлгарски училища,свободно изпьлняване на религиозните обреди,неслужене в Османската армия и много много други неща! И всичко това го наричате ,,робство’’?! Прочети внимателно ,,записките’’ на З.Стоянов и ще ти стане ясно кой прьв е почнал да убива невинни цивилни.И какво очакваш-правителството да стои и да гледа как ги убиват?! За тогава важи поговорката;да би мирно седяло…

  1. Как да стоим мирни и да ни тъпчат на собствената ни земя? Прекалено дълго даже сме стояли. Когато тази земя е била наша турските племена са били някъде из Анадола. Откъде -накъде сега говорят че това е турска земя. Турската земя е в Анадола.

 9. Явно с турчин не се спори.И той самият се чуди!За какво да ви се извиняваме!?Няма ли за какво бе,потурнак башибозушки?След малко ще ти преведа примери.Поговорката „да бе мирно седяло-не би чудо видяло“ да не би да оправдава вашите зверства?А,идиот?Ами искаме си държавата,бе!Да не би тази земя да е турска?Била е,но си я отвоювахме,макар и не цялата.И не ти искаме османските паспорти!Не искаме нищо османско!По-надолу ще ти кажа какво е робство

 10. „в тази кървава вакханалия главорезите на султана,загубили човешкия си образ,са се ръководили единствено от изискванията на корана,съгласно който избиването на т.нар.“гяури“-друговерците БЪЛГАРИ,изпълняват волята на аллах за избиването на неверниците“ Ние говорихме с много жени преминали всички етапи на мъчението,без последния.Процедурата,изглежда е била следната:турците хващали жена,събличали я гола,оставяли настрана ония дрехи,които са били ценни,и всички украшения и скъпоценности,които тя била могла да носи у себе си.Много от турците поемали грижата да я изнасилят,а последният от тях я убивал….Кагато мохамеданин убие известен брой неверници,той е сигурен,че ще отиде в рая,независимо какви са неговите грехове….В Батак турците са удряли открито бременни жени и убивали неродени деца!!!!От всички жестокости,безумия и престъпления извършени някога от турците,клането в Батак е най-страшното!!!Тук имало един стар човек на име Цвятко Бояджиев,единствен добродетел,щедър вносител в училищния фонд известенза своите милосърдия еднакво към християни и турци,който издържал през зимата половината от вдовиците и сираците на селото.Той бил също така заловен,изтезаван и разсечен.Неговите очи били избодени и след провеждане на най-ужасните мъчения той бил хвърлен върху клада дърва и изгорен.Те заловили и поп Нестор,изрязали му пръстите един по един,за да изтръгнат пари.Те продължили изстъплението,като му отсекли ръцете , а накрая-главата му!

 11. Това,което прави престъпленията още по-ужасни е фактът,че много от тях са били извършени в присъствието на плачещи роднини-съпруга,майка,братя,сестра на жертвата.И това се повтаряло стократно.Томове ни трябва да опишем всички зверства на турците!А те са милиони и трудно изброими!Нечувани из цялото човечество!Не само стари и млади пострадали.:жени,млади момичета,деца и пеленачета били безмилостно изклани.турците нямали нито милост,нито състрадание,нито съжаление.Те нямали нито жалостта на дивите зверове.Дори тигърът няма да убие малкото на своя собствен род.Но турците,тези силни изверги,набождали на щиковете си пеленачетата от люлките,подмятайки ги във въздуха,набождайки ги отново и ги захвърляли върху главите на пищящите майки.Те разнасяли по улиците малки бебета,набучени на щикове,с жалки главички и ръчички,увиснали върху цевите на пушките,а кръвта се стичала на струи по ръцете на убийците.Те режели главите на децата и принуждавали други деца да носят върху турското оръжие още кървящите главички.Изнасилванията над Българки били толкова масови и публични,че всички турци до един участвали в тях.Майките били изнасилени пред дъщерите си:млади момичета в присъствието на майките си,на сестрите си,на братята и бащите си.Една женеа ни каза,че тя и дъщеря й-15 годишно момиче били изнасилени в една стая:друга-че била изнасилена в присъствието на нейните деца.Други ни разказаха за 9 годишно момиче грубо изнасилено от турците…………………..Да продължавам ли,бе „делиормански“-мъченик загубен за своята изродска религия?Поне малко не те ли е хванало срам,че си турчин?Това го е написал великият МАКГАХАН

  1. Dobavil bih I spomenite na prof Lyubomir Miletic / rodom ot Shtip / – dokumentiral razkazi na ochevidci za turskite zverstva nad mirno naselenie 1903. A izklanite nad 30 000 selani ot Syuleiman Pasha po dolinata na Tundja 1877, klaneto vo Stara Zagora 1877, Klaneto na bezhanci ot Trakia 1913 godina po dolna Arda…. Ima snimki na asker s rezani glavi I glavi na kol – dokazatelstva za mantaliteta na ,pravovernite’ ot ono vreme ! Milost iskam, a ne zhertvi ! – Bozhiot Glas !

 12. Данчо-те турските кланета нямат край!Трябва да се въведе такъв закон,че ако някой отрича турският геноцид-да го вкарат в затвора!

 13. Да да, я не тормозете хората, те са претърпяли потурчване, и опомашаване, а сега им се полагат европейски права и свободи. Когато султана разбрал, че единствено на еничерите може да разчита а не на башибузука, решил да им дава някакви права и екстри, след което състават на еничерите се заменил с разни озверени главорези, и това слага край на еничерството, като им правят клопка и ги изтрепват поголовно. АЛО ТРУД, Я да видим кво ша прайми ся

 14. Безсмислено е да ми диктуваш неща,написани от измислени комунистически професори.Вие не сте наясно с историческата си идентичност още.Колко пьти ще я пренаписвате още,охоо!По време на оня тьпанар от Правец се развихрихте и написахте фалшивата ви история,за да прокопаете дьлбоеата пропаст между турците и бьлгарите!Прочети книгата на Лев Троцки за Балканската война да узнаеш за мародерствата и убийствата на цивилните турци в Тракийската част на Турция!Няма даже смисьл да ровим в историята…лично аз и моето поколение сме свидетели как най жестоко се опитахте да ни асимилирате.Ами колко жестоко бяха малтретирани циганите и помаците?!!Никой не ще да става част от кретенската ви осьдена да изчезне нация!Никой!!!!

  1. Мда, пращането във вуз е малтретиране за плоскочелия делиормански слабоумник…

 15. Распутин,за какво ни е дьржавата ви отмьрзеливци,кретени,егоисти,льжци и крадци?!Аман!Сакьн! Не ни трябва!Запазете си я и се самоунищожожавайте в нея,както и в действителност правите! И кога сте я ,,отвоювали’’?! С няколкото мижави опити за вьстание в тия дьлги 500(!!!)петстотин и кусур години?! Пиехте си ракийката на сянка,мьрсувахте и си хайдутувахте и прославяхте Падишаха!Добре,че миризливите казаци разбраха за слабостта на Султана и решиха да си присвоят мечтаните Проливи и Стамбул(по тяхному) и се благодарете,че географски бяхте на самия им пьт за там,и нямаше как да не ви ,,освободят’’.Те,,,освобождавайки’’ ви причиниха най големите злини,ама вие,гламавите им вьздигнахте паметници,по помпозни от вашите собствени нац.герои! Проблема е,че сме мюсюлмани.Доугите колонизатори(испанци, португалци)камьк вьрху камьк не оставиха в местата,кьдето стьпиха,но нали са си от вашата вяра(макар и католици) и нали след себе си оставиха по някоя сграда,според вашия акьл,символ на ,,цивилизацията’’…Та те са ви любимците…

 16. По-добре руснаци,испанци,португалци-само не и турци!!!Ама само не и турци!Те събарят всичко и камък върху камък не оставят!Вижте в Латинска Америка колко красоти,произведения на изкуството и паметници има!Защото са владяни от цивилизовани нации.А нас ни владяха/клаха/диви,свирепи,незнаещи милост мюсюлмани!!!За това зова:смърт за всичко ислямско!!!!Не на тази свинска религия!!!

 17. На тоя му дойдоха множко правата и свободите, трябва да му се подрежат крилцата, позволява си много. Ей такива ходи че ги интегрирай, като ги гледам и слушам из влаковете и автбусите, не са траят. Повдига ми се. Османците още първия век и се циганизираха – потурчиха, тоя се прави на отворко свинята му недна. Ако не бяха евреите да създадът нужната им „висока порта“ и папера им нямаше да остане досега, само Капитан Петко Войвода и Индже войвода им стигаше на тия чифути.

 18. Няма да коментирам думите на този генерал, нито ще се включа в развихрените коментари, защото едва ли някой от нас знае абсолютно всичко. Тоест истинската истина. Ще напиша само това, което лично съм чувал. То е, че убийствата на граждани в тогавашна Чехословакия са извършвани само и основно от германци. От някогашната ГДР. Толкова съм чул, това знам, това написах.

 19. Човекът му е написал цитати от Макгахан и онова миризливо псе,вместо да се засрами и извини-пак се обажда!Че турците имат само отрицателни качества-това е ясно.Наглостта в днешно време е тяхна отличителна черта.Тия долни скотове и мекерета имат наглостта да се нахвърлят и върху арменския народ,когато Ереван припомня на света геноцида!И него ли ще отречеш луда гора?

 20. Ами,стефке, като имате акьл колкото патките ,продьлжавайте в сьщия дух-с руснаци,испанци и португалци.Резултата от дружбата ви с руснаците отдавна го знаем,сега сте с дьлгомечтаните ,любими европейци… Какви са постиженията ви под влияние на новите ви господари-сьщо се знае!Преминеш ли турско бьлгарската граница и като почнат пьтищата с хилядите дупки,олющените сиви сгради от времето на идиота от Правец,обраслите в бурени дворове,киселите усмивки и злобно гледащите хора и вече ти е ясно,че си стьпил на еаропейска земя! Маята ви н кофти на вас,стефке,маята и ,,матряла’’! Ако вярааме на статистиките(дано са верни!) наближава края на кретенската ви нация и ще си отдьхнат и малцинствата и Балканите и невропата-с една дума цялата световна география! Аминиин! Хайде по скоро!

  1. Ага делиормански, какво дадохте вие на света , като култура , и какво сте сте затрили от световната култура по време на набезите си да грабите и избивате , вие друго не сте и могли да правите !!!
   Изброи нещо което сте оставили на света , освен реки от кръв !
   Нали знаеш какво е станало пред Виена с вашата армия , и нали знаеш и сега австрийците , че не дават и да се спомене страната ви с добро , а те не да комунисти !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.