Георги Гьоков: Ковид добавката към пенсиите ще е до края на юни

Ковид добавката към пенсиите ще е до края на юни, до когато са разчетени парите. Ако няма решение за пенсионната система до 1 юли, от тази дата ще има намаляване на плащанията на пенсионерите. Пенсиите обаче ще се увеличат с 6.1%. Това каза за БНТ Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика.

„Ако с новия бюджет не се предложи някакво решение или Коалиционния съвет не вземе решение, тогава ще трябва да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило. По предварителни сметки на НОИ това увеличение ще бъде 6.1% - на база 50% от нарастване на осигурителния доход и 50% тежест на инфлацията. Ако отпаднат добавките от 1 юли, това няма да покрие тези 60 лв. върху пенсиите на хората. Пенсионерите ще се окажат с по-високи пенсии, но с по-ниски плащания. Помощта към пенсиите няма да се дава безусловно, ще бъде преценено кой има нужда от нея и кой не“, допълни още Георги Гьоков.

Гьоков заяви, че до юли ковид добавката ще продължи да се получава заедно с пенсиите.  Социалният министър каза още, че няма грешка в преизчисляването на пенсиите. Има по-скоро неразбиране на методиката, защото, по думите му, няма как да има грешка в една организация като НОИ.

„Реалното увеличение на средната пенсия от началото е 9.3 -9.4%. Никога не се е стигало до такова осъвременяване. Отново твърдя, че няма да има пенсионер, който да получава по-ниско плащане. Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия през януари, отколкото през декември. По-ниският размер е при тези, които не са свързани с трудова дейност", каза Георги Гьоков.

"Няма как да има справедливост като малко над половината от пенсионерите, милион и нещо взимат минимална пенсия, без да се зачита техният принос. Хората не могат да живеят с доходи по-ниски от прага на бедност. В България хората бъркат доходите с размера на пенсията. Едно е пенсионер с ниска пенсия и има други доходи, но не е същото с човек, който получава 370 лв. без други доходи", коментира Гьоков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика