Георги Киров, кмет на Дългопол: Полицаи и общинари стават учители за повече пари

Кметът Георги Киров става на 50 години след няколко дни

Най-голям проблем в общината е ниското заплащане

В края на мандата общината е стопила всички стари дългове от 2,7 млн. лева и няма просрочени задължения

Градоначалникът e бил пилот на МиГ 21 близо 10 години

] Указът на Георги Трайков, председател на президиума на НС, е обявен в централната новинарска емисия “По света и у нас” от телевизионния говорител Никола Филипов
Указът на Георги Трайков, председател на президиума на НС, е обявен в централната новинарска емисия “По света и у нас” от телевизионния говорител Никола Филипов

Преди 50 години с указ на председателя на президиума на НС Георги Трайков, Дългопол е обявен за град. Настоящият кмет Георги Киров е вторият роден гражданин на новия общински център и само след дни самият той ще навърши половин век. Интересното е, че когато Дългопол е в битката да стане град, местният управник, който кара два мандата - 1966-1974, е неговият баща Киро Георгиев.

В навечерието на юбилея той разказва следното: “Променяхме епохата, градихме много, направихме всичко възможно, да изберат Дългопол за град”. На 27 август 1969 г. чудото се сбъдна. В 8 часа вечерта в централната емисия “По света и у нас” говорителят Никола Филипов съобщи тържествено от малкия екран, че с Указ №828/27.08.1969 г. на Президиума на Народното събрание за градове се обявяват Антоново (Търговишко), Девня и Дългопол. От надпреварата бе отпаднал Вълчи дол”.

Когато синът на Киро Георгиев се появява на бял свят, местните казали: “Роди ни се кметче!”.

Георги Киров е военен пилот. В продължение на 10 години е управлявал МиГ 21 в базите в Обзор и Добрич. На балотажа в последните местни избори през 2015 г. той направо отвя тогавашната кметица на Дългопол - Маринка Иванова, която доби славата на най-имотната градоначалничка в България. Военният авиатор от запаса беше издигнат от “Глас народен” на Светльо Витков, но вече е председател на Общинската организация на ГЕРБ. А един стар самолет МиГ има подарък в центъра на Дългопол от бившия военен министър Николай Ненчев.

В края на мандата си кметът отчита, че е стопил всички стари дългове от 2,7 млн. лева в местната хазна и няма просрочени задължения. Привлечени са близо 6 млн. лева европейски средства, предимно за инфраструктура, ремонт на водопроводи, училища, саниране. Реконструирани са 40 км. пътна мрежа в региона, половината от които са вече асфалтирани. 1,5 млн. лева са средствата по социални програми - ремонтирана е кухня за 150 души, направен е рехабилитационен център с открити 6 работни места. Осигурена е работа на 140 души, които иначе нямат никакъв шанс на пазара на труда, като 40 от тях са по програмата за хора с увреждания.

Най-голям проблем в общината е ниското заплащане - в абсолютна стойност то е наполовина спрямо страни като Хърватия, Словения, Португалия. Младите хора бягат в Англия и Франция.

“С грижата на правителството за образованието и вдигане на заплатите, се наблюдава вече обратната тенденция - полицаи и общинари стават учители, докато преди 3-4 години даскалите бягаха от училище”, казва Георги Киров. В община Дългопол има 4 детски градини с 3 изнесени групи в Аспарухово, Лопушна и Поляците. В тях се обучават общо 347 деца, в 15 групи. За трета година родителите не заплащат такси в детските градини, защото са освободени от такива с решение на общински съвет. Извозват се 78 деца от селата в които няма детски градини. Училищата в общината са 7, от които 2 средни – в Дългопол и с. Медовец, 1 обединено - Цонево, 3 основни - в селата Партизани, Лопушна и Поляците и 1 начално в Дългопол. В тях през новата учебна година се обучават общо 1301 ученици, като на 16 септември бяха посрещнати 120 първолаци.

В 16-те населени места бизнесът е предимно свързан със земеделие, има няколко по-едри фермери, които осигуряват работни места.

6-7 млн. лева са частните инвестиции в най-атрактивното село Аспарухово, превърнато в красива вилна зона, край язовир Цонево - трети по дължина и пети по обем вода в страната. До него се спуска Източна Стара планина и от Варна, а от целия Североизток идват на почивка тук, вместо да бият път до балканските градчета. Има модерни къщи за гости и поне 20 механи, докато в общинския център Дългопол работи един ресторант.

По случай половинвековния юбилей на града общината постави паметник на най-достойния българин, за да напомня на поколенията делото и стремежа на Апостола на свобода за извисяването на България. Постаментът беше открит от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който прие почетния караул на Военноморските сили, и от кмета Георги Киров. Това даде старт на празненствата в Дългопол, които продължиха с много художествени и литературни прояви.

Историята на онези дни, когато Дългопол става град, припомня отново бившият кмет Киро Георгиев.

“Зная от собствен опит, че човек сам си пише биографията. Може да ти помогнат с “едно рамо” тук или там, но всичко останало зависи от теб. Това го разбрах още като млад, когато тренирах баскетбол. Много е важна колективната игра. Може да си силна личност, но ако не успееш да привлечеш останалите, в името на победата, нищо не става. Когато започнахме бавно да преобразяваме Дългопол, през февруари 1966 г., хората не вярваха, че това е възможно. Затова с думи и действия се опитвах да ги убеждавам всеки ден, че това е възможно. Само трябва много, много работа, за да превърнем селото в един модерен град. Нашата цел бе първо да изградим изцяло водопровода на Дългопол, защото хората все още нямаха достъп до нормално течаща вода. Трябваше да бъде изградена канализацията. По този начин се опитвахме да променим и културата им. Защото едно е да ходиш до чешмата на улицата всеки ден, а съвсем друго е водата да ти тече спокойно в къщата. След това се хванахме да оправяме улиците, пътищата, бордюрите, тротоарите. На мястото на сегашната сграда на общината се помещаваше банката и трябваше да я преместим. Имаше и неприятности, но ги преодоляхме. Виждам, че синът ми - настоящият кмет Георги Киров - е разбрал посланието, което се опитах да му предам. Че хората са най-важният капитал на общината и трябва да работи за тях, за тяхно добро. С тях може да постигне много неща, когато е честен и откровен. За грешките, които прави в работата си и за победите, които извоюва”, казва бащата-пенсионер, който поддържа добра спортна форма, а и продължава да тренира в новите бази на града.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи