Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия

Снимка: Архив

Германия предлага международно контролирана зона за сигурност в Северна Сирия. След консултация с канцлера Ангела Меркел министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обяви късно снощи, че Европа трябва да поеме политическа отговорност за събитията в Сирия, предаде БНР.

Зона за сигурност под международен контрол е в интерес на Европа, смята Крамп-Каренбауер, подчертавайки хуманитарната криза и освободените джихадисти в Северна Сирия:

„На първо място, Европа трябва да даде политически и дипломатически отговор на събитията. Защото не може само да наблюдаваме отстрани, без да предлагаме решения. Германия е един от най-силните партньори в ЕС и НАТО и затова инициативата трябва да излезе от нас“.

В навечерието на срещата между президентите на Русия и Турция в Сочи за Германия е важно контролът върху събитията в Сирия да не бъде оставен само в ръцете на Путин и Ердоган, допълни Крамп-Каренбауер. Според нея въпросът ще бъде обсъден на срещата на министрите на отбраната на НАТО в четвъртък.

Германският външен министър Хайко Маас съобщи днес, че е получил въпроси и "известно недоволство" от страна на съюзници след предложението на Берлин за Северна Сирия. Той подчерта, че в момента няма дискусии за подобна зона за сигурност.

Коментари

Задължително поле