Германия се изтегля от турската военновъздушна база в Инджирлик

Германия започна да изтегля войските си от турската военновъздушна база в Инджирлик. Решението за напускането на базата бе взето след като властите в Анкара забраниха влизането в нея на германски депутати, съобщи говорителят на Министерството на отбраната в Берлин.

Тази информация бе потвърдена и от турските официални власти, които уточниха, че германският министър на отбраната е информирал турския си колега за датата и началото на изтеглянето от базата,  предаде БГНЕС. Това е станало по време на срещата на НАТО в Брюксел, която се състоя неотдавна.

Германските самолети би трябвало да продължат да изпълняват операциите си от Инджирлик поне до края на юли, като част от мисията, която осигурява подкрепа за водената от САЩ коалиция в борбата срещу Ислямска държава (ИД)в Ирак и Сирия. Междувременно цялото оборудване ще бъде прехвърлено в новата военна база в Йордания.

Вчера германски самолет-цистерна напусна турската база и се отправи към Йордания. Турски представител потвърди, че германският министър на отбраната е информирал турския си колега за предстоящото изтегляне на немската военна техника, когато двамата се срещнаха на срещата на върха на НАТО в Брюксел, съобщи в. "Хюриет дейли нюз".

Турция не допусна германски депутати да посетят при рутинна визита немския контингент в Инджирлик с аргумента, че Берлин предварително трябва да предостави на Анкара списък с имената на членновете на Бундестага, които пристигат. Впоследствие Германия забрани на няколко турски политици да извършат кампанийни изяви в навечерието на проведения на 16 април референдум за кардинална промяна на турската конституция. Анкара отговори като обвини Берлин в „подобна на нацистката“ тактика, което разгорещи спора, свързан с Инджирлик. По време на двустранна среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 8 юли германският канцлер Ангела Меркал разкри „дълбоки различия“ между двете страни, които са съюзници в рамките на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа