Германия, Франция и Великобритания обмислят как да заобиколят американските санкции срещу Иран

Германия, Франция и Великобритания обмислят създаването на нова финансова институция, която да позволи на ЕС да продължи да търгува с Иран въпреки американските санкции срещу Техеран, подновени от президента Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

Трите държави могат да създадат „Механизъм за специални цели“ (SPV) - фирма, наподобяваща клирингова къща, която би извадила Техеран от финансовия кръговрат, като същевременно позволи търговията, съобщи АФП, цитирайки „Шпигел“ и „Ханделсблат“, .

Например Иран може да доставя петрол на испанска фирма, трупвайки кредит, с който би могъл да плати на немски производител на металообработващи машини за стоки, без пари да преминават през ирански ръце.

Говорители на германските министерства на финансите и икономиката казаха пред АФП, че схемата е една от няколкото възможности, които се обсъждат с Европейската комисия (ЕК) за създаването на „независими канали за плащане“ с Техеран.

Говорителката на ЕК Мая Коциянчич каза, че Брюксел иска „да гарантира, че последиците от санкциите ще бъдат сведени до минимум за компаниите, които искат да правят легален бизнес с и в Иран и все още могат да имат достъп до необходимото финансиране“, като добави, че „в момента се работи по въпроса“.

Решението на Тръмп от май да изтегли Вашингтон от сключената през 2015 г. ядрена сделка с Техеран, по силата на която Иран се съгласи да замрази своята програма за ядрени оръжия в замяна на сваляне на икономическите санкции, шокира дипломатите в цяла Европа.

Оттогава ръководителите на ЕС се опитват да намерят начин фирмите от техните държави да продължат да търгуват с ислямската република.

Банките, които обикновено извършват плащанията по международни сделки, се опасяват, че попаднат под американски санкции, ако продължат да правят бизнес с Иран.

Докато Берлин, Лондон и Париж умуват върху схемата, „Шпигел“ съобщи, че тя ще бъде отворена и за други държави-членки на ЕС, ако бъде създадена.

Италия също се интересувала от участие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа