Германия ще даде 62 милиарда евро в модернизацията на железопътната си мрежа

Германското правителство във вторник взе окончателно решение да вложи 62 милиарда евро в модернизацията на железопътната си мрежа, като част от по-широк план за насърчаване на пътниците да изберат по-екологични възможности за обществен транспорт, предава AFP.

„Току що подписахме най-важната модернизационна програма в историята на Германия“, заяви транспортният министър Андреас Шойер, като добави, че „това е десетилетието на железниците“.

Освен огромната сума, която ще вложи държавата, еквивалентна на 69 милиарда долара, германският железопътен оператор Дойче Бан също ще налее допълнителни 24 милиарда евро в програмата за подновяване.

Инвестициите ще бъдат насочени към „замяна на остарели инсталации“, подобряване на достъпа за пътници с увреждания, както и за обновяване на железопътните мостове, поясни Шойер.

Директорът на Дойче Бан Рихард Луц също обеща да подобри точността на влаковете - ключово желание на пътниците, въпреки че той също призова за търпение с оглед на притесненията, които модернизирането на железопътния транспорт без съмнение ще донесе.

Да насърчи хората да се прехвърлят на влаковете, вместо да използват по-замърсяващите автомобили и самолети, е една от главните цели на правителствения климатичен пакет, който цели да намали въглеродните емисии на Германия с 55% до 2030 година в сравнение с нивата от 1990 година.

Като част от пакета цените на билетите за влакове се понижават, докато цените на самолетните пътувания се покачват, като се налагат по-високи данъци.

Коментари

Задължително поле