Главният прокурор: Да се криминализира дори приготовлението за производство на нелегални цигари

Законодателството да бъде променено така, че да се въведе наказателна отговорност за приготовлението за производство на цигари, както и да се криминализира самото производство на тютюневите изделия без акциз. До момента според закона се наказват хора за продажба или съхранение на стоки без акциз.

Това предложи главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с борбата с контрабандата на цигари по време на комисията за борба с контрабандата в парламента. На нея присъства и Младен Маринов, за първи път като вътрешен министър.

В България има огромен вторичен пазар за производство на машини за цигари и рециклирането им, които много често се изнасят и за Европа, каза още главният прокурор и предложи да се криминализира и търговията с тези машини без лиценз.

По думите му нелегалните фабрики у нас са били автономни. Фабриката в Карнобат е била оборудвана с два дизелови генератора, които са захранвали помещенията с ток. Не е имало как да се установи само по това, че вътре има промишлено производство, обясни Цацаров.

Открити са и множество специфични машини за опаковане на цигарите и свиването им. 16 фабрики в Европа са били разбити с помощта на информация, подадена от МВР. В някои от тях са открити и много български работници, суровини и машини, внесени от България.

Коментари

Задължително поле