Главният прокурор е бил привикан в президентството с SMS

Снимка: Архив

Главният прокурор Иван Гешев е получил SMS от президентството, обясни самият той преди началото на днешното заседание на Пленума на ВСС.

„Не може главният прокурор да бъде привикван със SMS-и от едно лице, вероятно същият Митко, на който вероятно президентът Радев, вероятно казва да смачка проверката на Антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен“, посочи главният прокурор пред журналисти, но не пожела да разкрие нито съдържанието на съобщението, нито кога е изпратено то.

Във вторник прокуратурата разпространи записи на ДАНС от разговори, в които е участвал и президентът Румен Радев. Те са станали повод спецпрокуратурата да образува досъдебно производство, но то е спряно, тъй като държавният глава има имунитет.

Именно това спряно дело е станало повод главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд тълкуване на Конституцията.

Специалните разузнавателни средства са използвани от ДАНС за подслушване на шефа на Военно-въздушните сили генерал майор Цанко Стойков. Наблюдаващите прокурори са заключили „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпната дейност на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко със службата му".

Разговорите, в които участват Радев, ген. Стойков и други военни са за водената от КПКОНПИ проверка за конфликт на интереси на Румен Радев като шеф на ВВС. Сигналите за него са, че е купил апартамент на занижени цени в София, че е назначил Десислава Генчева за говорител на ВВС, която по-късно става негова съпруга, а службата е плащала квартирата й в Граф Игнатиево.

Коментари

Задължително поле