Главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков: Да правиш карикатури със символа на една религия, не е свобода на словото, а гавра

"Свободата на словото" - това клише толкова изтъпя и толкова се спекулира с него.

Тази тема дълго ще я слушаме още, поредната трагедия е пример за едностранчиво, повърхностно и твърде клиширано информиране, анализиране и коментиране на този кървав проблем. Това каза главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков в предаването "Пресечна точка" по Нова телевизия във връзка с терористичните атаки във Виена и Ница.

"Кога започна всичко, то е започнало преди 10 века, но да не се връщаме чак толкова назад. Откъде накъде карикатуристите в "Шарли Ебдо" си позволиха да се подиграват с пророка Мохамед. Това е гавра с вярата на милиард и половина хора по земята, гавра с най-святото на тези хора. Кой им даде право на тях да вкарват такъв жесток конфликт между религиите. Нека кръвта, която се лее, да тежи на тяхната съвест. Някой позволявал ли си е в ислямския свят да рисува карикатури на Исус Христос - не е. Очевидно там на тези неща се гледа по друг начин и той е по-правилният. Аз не оправдавам кръвта, която те проливат, но ако погледнем философията на тяхната религия, тя е от една страна човеколюбива и от друга съдържа в себе си една особена агресия и нетърпимост към поругаването на тяхната вяра. Това е резултатът. Нека малко да се замислим и да видим защо е тази цялата работа", каза главният редактор на в. "Труд".

"Давате ли си сметка за какъв жесток и кървав конфликт става дума. И продължават "папагалите" по един и същи начин да го отразяват "ислямски терор" - помислете откъде започна този терор. Полицията нищо не може да свърши, защото това е особена организация. Полицията може само да установи жертвите или ще хване някой от тези нападатели. Но за организацията това не е проблем, те са се обрекли на своята религия и бог и това, че ще загинат за тях нищо не представлява, в сравнение с обидата, която има се нанася. Проблемът е морален и духовен, той не е религиозен, посочи Петьо Блъсков.

По думите му трябва да се посочи къде е коренът на проблема. Когато френското правителство или която и да било организация намерят начин за някаква специална позиция, сигурен съм, че и тези кървави събития силно ще бъдат редуцирани, каза още главният редактор на вестник "Труд".

"Свободата на словото" - това клише толкова изтъпя и толкова се спекулира с него. "Свободата на словото" не може да позволява гавра с религията. Това е абсурд, няма такава свобода на словото. Да правиш карикатури със символа на една религия, не е свобода на словото, това е гавра със словото", каза Петьо Блъсков. Има толкова за окарикатуряване хора - и араби, ислямисти, и европейци, християни. Но едно е да правиш карикатура на личността, друго е да правиш карикатура на символа на религията, допълни той.

"Толерантността трябва да дойде на високо политическо равнище. Трябва да бъде заявена и от цяла Европа, и към тази толерантност трябва да се добави абсолютната неприемливост на такава кървава реакция от страна на определени единици ислямисти. Но заявена толерантност задължително трябва да има, както и някаква протегната ръка за успокояване на напрежението в цяла Европа", заяви Петьо Блъсков.

"Изборите по света са еднакви навсякъде. В 02:00 наше време ще започнат да излизат първите резултати. Тръмп е капиталист, а Байдън, да не кажа социалист, е малко по-така. Тръмп прави капитализъм и го прави ефективно и резултатно. Това каза главният редактор на в. "Труд" по темата за изборите за президент в САЩ.

"Те се опитват да го изкарат смешно, но Тръмп е сериозен мъж с делова енергия, има бизнес енергия в себе си. Той каза нещо много важно - "да направим Америка отново велика". Тръмп започна да игнорира от външната политика на Америка нерезултатните нейни действия, примерно като войни и т.н., той ги пообрули, което е ценно за Америка. Тя се връща на сцената много по-сериозна и стабилна", посочи Петьо Блъсков.

Коментари

Задължително поле