Главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков: Истерията при обсъжданията на бюджета е лош съветник

Категорично, истерията при обсъжданията и анализите на бюджета е лош съветник. Това коментира главният редактор на "Труд" Петьо Блъсков в предаването "Пресечна точка" по Нова телевизия във връзка с държавния бюджет за следващата година, който е предмет на дебати в парламента.

Според него в този момент в Нароното събрание трябва да има продуктивно обсъждане, а не дрязги .

"Сега е моментът политическите сили да проявят едно сериозно политическо мислене, а не само да се заяждат. От такива приказки няма смисъл - те са контрапродуктивни. Сега е моментът за единение, сега е моментът за общо политическо и финансово мислене", подчерта Блъсков. 

„Икономката и финансите са в изключително тежко състояние и няма нужда от реваншизъм. Сега е време да се обединим и да постигнем нещо разумно. Иначе бюджет ще има, но той ще бъде раздърпан и парцалив“, посочи той и добави:

"Бюджетът не е нещо занитено, обстановката е много динамична и затова във всеки момент може да се потърси актуализация на финансовата рамка". 

"Пари се наливат в нереформирани сектори от 30 години", каза главният редактор на "Труд" по отношение критиките на опозицията.

Във връзка със случая, при който американски медии прекъснаха живото предаване на брифинга на Доналд Тръмп, по време на който той обяви, че е следващият президент на САЩ, Петьо Блъсков коментира:

"Това е урок по независимост на журналистиката. Ситуацията там е много подходяща за пример. Нека всички папагали, които повтарят, че в България няма независими медии, да видят. Ако ние направим подобно нещо, сигурно ще ни пратят на 111-о място. Защо сега тези стожери на свободното слово не се обявят против заглушаването на действащия президент на САЩ? Това не е ли лишаване от информация? У нас ако кажеш нещо добро за някого, веднага те слагат в кюпа. В САЩ, Англия и Франция е практика големи медии и фирми да казват кого подкрепят. Знае се коя медия кого подкрепя и никой не казва, че тези страни са на 111-о място по свобода на словото“, коментира Блъсков.

"Случващото се на този брифинг обаче е информационно събитие и хората имат право да знаят за него. Навремето издателят на в. "Зора" е казвал на журналистите си: "От вас искам фактите, мненията не ме интересуват". И "Зора" е бил един вестник на европейско ниво. Това, което правят фейсбук и туитър ( маркирайки коментари на Доналд Тръмп като дезинформация - бел.ред.), е информационен терор. Медията няма прерогатив да отнема гласа на хората. Ако някой говори неща, които противоречат на конституцията - тогава да", каза още Петьо Блъсков.

По повод наближаващите коледни празници и въпросът как всички ние да ги отбележим в условия на пандемия, главният редактор на "Труд" коментира, че ситуацията ни дава шанс да се завърнем към изконните ценности на Коледа като семеен и религиозен празник.

"Рождество Христово е невероятен празник със своето тайнство и величие. Може би, благодарение на това зло, което ни сполетя, ще имаме възможност да се върнем към душата и към истинността на този празник, с неговото тайнство и благородство. И много силно ще се редуцира кръчмарското в честванията му. Ужасно е, че ни се наложи поради тези причини, но какво можем да направим", коментира главният редактор на "Труд". 

Коментари

Задължително поле