Глобализацията се отлага за далечно бъдеще

Илюстрация: Иван Кутузов - Кути

Принудително неработещите вече завиждат на все още работещите

Веднъж избран модел на извънредно положение, не се сменя преди края мероприятията

Натискът върху правителството и Националния оперативен щаб се засилва в посока на прекратяване на извънредното положение и карантината. Аргументите на критикуващите стават все по-остри, а немалко от тях са и основателни, много е полезно, че им се дава гласност. Има и чуваемост, управляващите и щабът по принцип не отхвърлят критиката и аргументите против. Убедителна е и тяхната защита на продължаването на строгите противоепидемични мерки. Спорът е не дали, а кога. Решението е главно политическо, отговорността е твърде голяма.

От една страна не може да се пренебрегнат указанията на Световната здравна организация (СЗО) за хода на КОВИД-19 или да се избързва с отмяната на извънредното положение преди това да направят повечето страни в Евросъюза. От друга - немислимо е тежките ограничения да продължат до есента и дори до лятото. Нито икономиката ще ги понесе, нито хората ще ги изтърпят. Остава междинен вариант, чиито очертания вече се забелязват - на няколко стъпки ограниченията да станат символични. Най-вероятно до края на април.

Тъй като принудително неработещите вече започват да завиждат на все още трудово заетите. Притежателите на внучета се изживяват все по-репресирани по отношение на собствениците на кучета. Всъщност има ли епидемия у нас и наоколо, питат не само лекари. Отново ли както преди десет години СЗО обяви пандемия изцяло в полза на едри фармацевтически корпорации, съмняват се паметливите. Дали евентуално умрелите от КОВИД-19 са по-важни от неизбежно починалите поради спрените планови дейности и прегледи на остро и хронично болни?

На 23 януари т. г. главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че е малко вероятно да се обяви епидемия от грип, тъй като не са достигнати стойности 250 на 10 000 (или 175 000 на 7 млн. българи) поне в 90% от областите. На 13. 3. в страната е обявено извънредно положение, макар заразените с коронавирус към предишния ден да са само 23. Но два дена преди това СЗО обяви пандемия. Знаеха се и резултати от предприетите енергични и успешни противоепидемични мерки в Китай, Южна Корея и Сингапур.

Поотделно всяко от двете обстоятелства нямаше да сработи. СЗО отдавна не се ползва с високо доверие. През 2010 г. съветникът по здравна политика и почетен член на ПАСЕ д-р Волфганг Водарг нарече обявяването през 2009-а на пандемията от свински грип „един от медицинските скандали на века“. Обвини я в манипулиране на правителствата да дават огромни средства за ненужни лекарства. Тогава в света починаха 18 450 души, но фармацевтичните компании спечелиха над 7 млрд. долара.

Китай създаде мощна фармацевтична индустрия за огромен дял от ползваните в света лекарствени бази. Д-p Boлф-Дитep Лyдвиг, пpeдceдaтeл нa Лeкapcтвeнaтa кoмиcия в Гepмaния, сподели м. г., чe ocнoвнитe cypoвини и мeдикaмeнти вeчe нe ce пpoизвeждaт в Eвpoпa, a пpeдимнo в Индия и Kитaй. Тези дни изригна президентът Тръмп: „СЗО се издъни, финансирана до голяма степен от САЩ, тя е прокитайски ориентирана!“ Срещу КОВИД-19 се наложи Уханският модел, днес в огромни обеми се купуват китайски маски, облекла и други нужни за биката стоки.

Първи съобщиха, че са напреднали в произвеждането на ваксина срещу новата напаст. Всъщност тя не е и съвсем нова, а поредната мутация на известен коронавирус. Нито са го създали там лабораторно, нито са го пуснали нарочно. Обаче добре са се подготвили за неизбежната му циклична поява. Както успешно Китай се приспособи към създадената и разцъфтяла в САЩ и Европа глобализация. Толкова успешно, че се оказа най-печелившата от нея държава.

Определяна като свободно движение на капитали, стоки и хора, глобализацията беше ловко използвана. Изненадващо за всички, но закономерно. Благодарение на огромния си способен от хилядолетия да произвежда всякакви качествени стоки и изключително дисциплиниран човешки ресурс. Поради наличието на широко възприета от населението обединяваща идеология и здрава централизирана власт. Способна да маневрира гъвкаво, да планира дългосрочно развитие, да мобилизира капитали за стратегически пробиви, да осъществява полезни за масите политики.

Хибридната война на Вашингтон и колективния Запад срещу внезапно появилия се икономически гигант приключва с тежкото компрометиране на глобализационния модел и на неолибералната идеология. Създателят на комунизма Маркс взима от класическата британска икономика правилото, според което здравата конструкция е „пари-стоки-пари прим“, а не неолибералната „пари-пари прим“. Индустриално-търговският модел на Изтока победи категорично англо-американското финансово-икономическо разбойничество.

През юли 2017 г. шампион на Международната олимпиада по биология в Обединеното кралство стана американският DREAM TEAM в състав: Едуард Лий и Томас Ксион от Тексас, Катрин Уонг от Масачузетс и Александър Цао от Калифорния. Китайски фамилии изобилстват в юношеските и студентски отбори на САЩ и на олимпиади и световни първенства и в областите на математиката, физиката, химията. На знамето на Корея стоят древните китайски символи багуа, ин и ян. До 80-те години в Сеул табелите на магазините бяха на английски, днес са с йероглифи.

Китай изпревари всички в образованието, науката и здравеопазването, затова вече води в технологиите и военното дело. Тези дни Тръмп гръмко обяви намерението на САЩ да колонизират Луната. Китай преди 6 години осъществи там меко кацане и е в по-добра за целта позиция. На 03.01.2019 за първи път в историята успешно приземи сонда на обратната страна на Луната, закара почва, на която поникнаха първите кълнове памук. В зората на усвояването на космоса водеща сила беше СССР, днешна либерално демократизирана Русия вече е трета...

В Източна Евразия с КОВИД-19 практически приключиха с минимални загуби и са в почти пълна готовност за икономическото състезание. В безгрижната Швеция, прегърнала Ония ценности и Истанбулската конвенция, оставила населението си да придобива стаден имунитет, заболелите вече са над 7200 души, а жертвите - близо 500. При сравнимо по брой население в България ситуацията е съвършено различна.

Както беше доловимо още в началото на пандемията, в едно са преплетени поне три сериозни кризи - здравна, военна и икономическа. Което усложнява взимането на решения, изостря споровете и замъглява последствията. Медици съпровождат войските от древността, медицински служби почти винаги са пряко подчинени на съответното командване. У нас военните лекари специализираха и ОТМС - организация и тактика на медицинската служба. Частично запазеното от военната ни медицина значително помага и днес.

Военни нации като германците и руснаците много по-успешно се представят в битката с Ковид-19, отколкото онези, които повече си падат по фиести, пасти и песни с китари. Веднъж избран, военният модел - извънредно положение и карантина - не бива да се сменя преди края на мероприятията. Дори и да е много спорно дали наистина има епидемия, дали вирусът не е баш свиреп или е имало и по-точен подход. То и няма, тъй като наоколо се води хибридна война.

С постепенното затихване на ограничителните мерки за изход от здравната криза ще се видят етапните последствия от психологическите и информационни сражения, както и контурите на частично променилия се свят. Сигурно е, че с излиняването на провалящия се изроден неолиберализъм няма да изчезне либералната идейно-политическа тенденция. Нито забележителните успехи на китайската компартия ще доведат до планетарен комунистически ред.

Нека цъфтят всички цветя! Някъде глобализационните процеси силно ще се забавят, другаде временно ще спрат, сътресения предстоят сериозни, болезнени и задълго. Но в далечното бъдеще неизбежно ще има свободното движение на хора и стоки, единно човечество и всекиму според социалния рейтинг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи