Гневни търновци протестираха заради опасен път

Жители на Велико Търново, Дебелец и селата Присово и Пчелище излязоха в неделя на главния път Свиленград-Русе през Хаинбоаз в района на Присовските завои в знак на протест заради множеството катастрофи, които стават в опасния участък. Там се струпаха около 50 негодуващи.

Причината за гнева им е невралгичното трасе на път I-5 Велико Търново- Дебелец, който от години е причина за множество тежки пътни произшествия и за аварирали тирове. На острите завои непрекъснато се преобръщат камиони и разсипват товари. При произшествията има и много жертви.

протест опасен път търново

Исканията на протестиращите са да се обезопаси пътното трасе. Хората се организират чрез социалните мрежи и по телефона. Негодуващите се канят да направят заграждения с жива верига, както и да изкарат автомобили и земеделска техника. За блокадата ще бъдат информирани съответните институции и Агенция „Пътна инфраструктура“.

"При нас няма входирано писмо за такъв протест", информира областният управител на Велико Търново проф. Пенчо Пенчев.

Републикански път I-5 е първокласен път от републиканската пътна мрежа на България с направление от север на юг, преминаващ по територията на 6 области- Русенска, Великотърновска, Габровска, Старозагорска, Хасковска и Кърджалийска. Общата му дължина е 393 km, която го прави трети по дължина републикански път в България след Републикански път I-6 и Републикански път I-1. В участъка от Русе до Хасково съвпада с Европейски път.

„Автомобилите се движат бързо, навлизат с висока скорост на правия участък по посока към Велико Търново и остават изненадани когато попаднат в "капана", който се състои от два остри завоя, като единия е почти 180 градуса и завършва и с обратен вираж, където водача на който и да е автомобил скача върху спирачките и цели тирве падат в пропастта всяка седмица!“, обясняват протестиращите.

„Винаги имаме по едно наум като минаваме през този участък. Особено опасен е рано сутрин и когато подне малко дъжд катастрофите са ежедневие!“, коментира пък Антон Антанов.

Протестиращите са категорични, че пътят се нуждае от спешна реконструкция, а завоите трябва да бъдат изправени и трасето обезопасено.

Областният управителна Велико Търново Николай Йоцов и неговият заместник Камен Алексиев инициират среща с протестиращите срещу опасния път на южния изход на старата столица.

Губернаторът и заместникът му са готови да изслушат исканията на хората още в понеделник.

Те ги очакват в областната администрация, за да обсъдят проблема и да намерят най-доброто му решение.

unnamed-4

Коментари

Задължително поле