Големият бариерен риф е пред изчезване заради климатичните промени

Големият бариерен риф е застрашен от изчезване, ако не се предприемат радикални мерки за борба с климатичните промени, включително и премахването на въглищните централи, съобщи Блумбърг ТВ България, цитирайки доклад на австралийското правителство.

Най-голямата система от коралови рифове и острови в света ще изчезне, ако средната температура на планетата се покачи с половин градус по Целзий, съобщава австралийското издание Sydney Morning Herald, като цитира данни на водещата правителствена агенция в Австралия за управление на рифа.

Австралия има много природни богатства, но икономиката на страната остава зависима от минната индустрия и изкопаемите горива. Поради бездействията на политиците климатичните промени се превърнаха в ключова тема преди предстоящите избори в страната, които ще се проведат на 18-и май.

Нито управляващите, нито опозицията обещават да се откажат от въглищата. Партията на труда, която е в опозиция, обещава да предприеме стъпки за ограничаването на вредните емисии и покачването на дела на възобновяемата енергия.

Възпирането на покачването на средната температура на планетата е от „огромно значение за запазването на екологичните функции на Големия бариерен риф, се посочва в доклада. Средната световна температура вече се е увеличава с 1 градус по Целзий, отбелязва Sydney Morning Herald.

Редица учени предупреждават, че трябва да се елиминира зависимостта от въглища през следващите 3 десетилетия, за да се избегне ръст на температурата над 1.5 градуса по Целзий.

Коментари

Задължително поле