Спасиха две чужденки, изгубили се близо до Рилския манастир

Стотици на протест за седма поредна вечер в Барселона

Взривиха големи строителни кранове в САЩ (ВИДЕО)

Какво направили хакерите, след като видели доходите на 5 млн. българи?

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу чумата по свинете

Младеж е загинал, а трима са ранени при тежка катастрофа в Златица

Кристин Лагард: Брекзит ще се отрази на благосъстоянието на някои страни

Турция очаква САЩ да улеснят изтеглянето на кюрдските отряди от Северна Сирия, или ще възобнови операцията

Съседски спор за силна музика е причина за убийството в Лисец В селото тръгна подписка в подкрепа на стрелеца Валентин Василев

Как да преборим бедността предлагат трима учени “Не предполагай, а изпробвай” е мотото на лауреатите за 2019 г.

Владимир Тодоров, БАПК: Листовките за изпита по кормуване са пълни с безумици

Наказателният спецсъд ще заседава по делото срещу Баневи

Проф. Пламен Киров пред „Труд“: Лозан Панов прекали с опита за грубо вмешателство и натиск върху съдии Съвсем естествено министърът на правосъдието отказа да предложи кандидатура за главен прокурор

Производител на кори за яйца е източник на оцветени води с неприятна миризма в река Русенски Лом

Гърция мести 700 мигранти от остров Самос

Гора от гинко билоба отглеждат в Мало Конаре

Човек от пазардишкото село Мало Конаре в продължение на вече 12 години отглежда гора от гинко билоба.

Наричат гинко билобата „Дърво на живота“. В Китай открили лечебните му свойства преди хиляди години, след Втората световна война в Европа и САЩ става едно от най-използваните растения. След атомната бомба, заличила всичко в Хирошима, оживяло само дървото гинко билоба.

„Ако ползваме научен термин, то е реликт, тоест то е нещо като прамайката и прабащата на всички дървесни видове. И на всичкото отгоре, повече от 200 млн. години не е претърпяло никаква еволюция. Чарлз Дарвин такива обекти ги нарича „живи вкаменелости“. Така че динозаврите са измрели, но гинкото е останало”, обяснява Васил Дъбов пред БТВ.

То не само е останало, но повече от десетилетие вирее в двора на бащината къща на Васил Дъбов.

„През 2004 г. следвах следдипломна квалификация по психология и докато се готвех за изпитите, се разхождах в един парк, в който се оказа, че има гинко билоби. Там ме обзе неудържимото желание първо да почистя около тях, защото, проучвайки, видях, че те са много интересни растения. Там намерих тези дървета за първи път”, спомня си Васил.

12 години след засаждането на първата фиданка гинко билобите в село Мало Конаре са хиляди.

“Kогато дойдох тук, едно от първите неща, раздадох на всеки желаещ пенсионер, по едно гинко билобче да си го засади, където си иска”, казва Васил.

По думите му гинко билобите са повече от жителите на селото – населението е между 2 и 3 хиляди души, а гинко билобите са над 4 хиляди.

Освен че предлага фиданки на всеки, пожелал да отглежда дръвче, Васил Дъбов разсажда гинко билоба из цялата страна.

Лечебното дърво привлича не само пенсионери, пожелали да подобрят паметта си.

„Когато човек има собствена гора от гинко билоби, тя неудържимо привлича кокошките на комшиите”, разкрива Васил.

Около най-старото растение в света се носят и легенди – според някои растението е неунищожимо, според други вдъхва надежда, удължава живота и заздравява приятелството между хората. И не на последно място – гинко билобата е позната с лечебните си свойства.

Има 3 основни групи въздействие. „Първо, подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, второ, подобрява вискозитета на кръвта – тя по-лесно тече, и трето, стимулира паметта, вниманиетo, обяснява Васил.

Той е убеден, че гората му е единствена по рода си в България.

„Аз изглежда имам някаква, както казват на изток, кармична връзка с това растение. Интересно е, че когато пътувам, като вляза в някакво особено релаксирано състояние, ако минавам покрай гинко билоба в някакво отстояние примерно на 50 – 100 м, краката сами ме отвеждат до тези гинко билоби. Това се случва често и не само на територията на България, но и в Лондон, Манхатън”, подчертава Васил.

Той казва, че отглежда дръвчетата за благото на планетата. И все пак се надява, че някой ден хобито му ще се превърне и в бизнес.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.