Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Гора от гинко билоба отглеждат в Мало Конаре

Факсимиле от БТВ

Човек от пазардишкото село Мало Конаре в продължение на вече 12 години отглежда гора от гинко билоба.

Наричат гинко билобата „Дърво на живота“. В Китай открили лечебните му свойства преди хиляди години, след Втората световна война в Европа и САЩ става едно от най-използваните растения. След атомната бомба, заличила всичко в Хирошима, оживяло само дървото гинко билоба.

„Ако ползваме научен термин, то е реликт, тоест то е нещо като прамайката и прабащата на всички дървесни видове. И на всичкото отгоре, повече от 200 млн. години не е претърпяло никаква еволюция. Чарлз Дарвин такива обекти ги нарича „живи вкаменелости“. Така че динозаврите са измрели, но гинкото е останало”, обяснява Васил Дъбов пред БТВ.

То не само е останало, но повече от десетилетие вирее в двора на бащината къща на Васил Дъбов.

„През 2004 г. следвах следдипломна квалификация по психология и докато се готвех за изпитите, се разхождах в един парк, в който се оказа, че има гинко билоби. Там ме обзе неудържимото желание първо да почистя около тях, защото, проучвайки, видях, че те са много интересни растения. Там намерих тези дървета за първи път”, спомня си Васил.

12 години след засаждането на първата фиданка гинко билобите в село Мало Конаре са хиляди.

“Kогато дойдох тук, едно от първите неща, раздадох на всеки желаещ пенсионер, по едно гинко билобче да си го засади, където си иска”, казва Васил.

По думите му гинко билобите са повече от жителите на селото – населението е между 2 и 3 хиляди души, а гинко билобите са над 4 хиляди.

Освен че предлага фиданки на всеки, пожелал да отглежда дръвче, Васил Дъбов разсажда гинко билоба из цялата страна.

Лечебното дърво привлича не само пенсионери, пожелали да подобрят паметта си.

„Когато човек има собствена гора от гинко билоби, тя неудържимо привлича кокошките на комшиите”, разкрива Васил.

Около най-старото растение в света се носят и легенди – според някои растението е неунищожимо, според други вдъхва надежда, удължава живота и заздравява приятелството между хората. И не на последно място – гинко билобата е позната с лечебните си свойства.

Има 3 основни групи въздействие. „Първо, подобрява еластичността на стените на кръвоносните съдове, второ, подобрява вискозитета на кръвта – тя по-лесно тече, и трето, стимулира паметта, вниманиетo, обяснява Васил.

Той е убеден, че гората му е единствена по рода си в България.

„Аз изглежда имам някаква, както казват на изток, кармична връзка с това растение. Интересно е, че когато пътувам, като вляза в някакво особено релаксирано състояние, ако минавам покрай гинко билоба в някакво отстояние примерно на 50 – 100 м, краката сами ме отвеждат до тези гинко билоби. Това се случва често и не само на територията на България, но и в Лондон, Манхатън”, подчертава Васил.

Той казва, че отглежда дръвчетата за благото на планетата. И все пак се надява, че някой ден хобито му ще се превърне и в бизнес.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.