Готвят единен стандарт за здравен контрол по европейските граници

Здравният контрол по границите в ЕС ще се подчинява на общи правила и практики. Единният стандарт ще подготвят експерти от 15 страни в рамките на 3-годишен проект, чието начало бе поставено на работна среща край Варна. "Мобилността непрекъснато се увеличава заради евтиния самолетен транспорт и мигрантската вълна.

Затова целта е във всяка ситуация здравните работници от всички европейски страни да действат бързо и по еднакъв алгоритъм", поясни преди началото на срещата зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Според нея при засичане на човек с инфекциозна болест и сега здравните власти са длъжни да извършат мащабно разследване - да идентифицират пациента, да установят през коя граница е минал, с кого се е срещал и светкавично да споделят информацията с колегите си. "Имахме няколко подобни случаи с болни от морбили. Справяме се много добре и реагираме по-бързо от съседките ни Румъния и Гърция", коментира Йорданова.

Според нея чрез проекта страната ни ще получи шанс да оборудва границите с термоуреди и друга техника за прецизен контрол. Единният стандарт ще засегне всички видове транспорт по границите - морски, въздушен, сухопътен и железопътен. След като експертите обобщят общите правила за здравен контрол, те ще бъдат предложени на ЕК, за да ги приеме. В рамките на проекта е предвидено и обучение на кадри, допълни Йорданова.

Коментари

Задължително поле