Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците (обзор)

Премиерът Бойко Борисов похвали службите за успешната акция. На съвещанието в МВР присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАНС Димитър Георгиев, вътрешният министър Младен Маринов. Снимка: Цветан Томчев

Премиерът Бойко Борисов иска жертвите на лъжливи обаждания да се обезщетяват с пари от отнети имоти на бандити

Нито една телефонна измама не е била регистрирана в четвъртък и петък в страната, след като бе заловена най-голямата банда ало-мошеници. Това стана ясно на национално съвещание на МВР, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и ръководството на МВР. Министър-председателят поздрави службите за успешната акция. Той се надява незаконните имоти на телефонните измамници да бъдат отнети и това да помогне за обезщетяване на жертвите им.

] Схема на престъпната фамилия, която извършила стотици телефонни измами.
Схема на престъпната фамилия, която извършила стотици телефонни измами.

В четвъртък при операция “Ринг Ринг” на спецпрокуратурата и МВР в Горна Оряховица и в Румъния бе разбита бандата на Борислав Димитров-Бобито, която стои зад едни от най-крупните измами в последните години у нас. “По време операцията са петърсени 12 адреса в България и пет в Румъния. Намерени са 132 мобилни телефона, 140 сим-карти, 200 ваучера”, каза Златка Падинкова, нач. сектор “Измами” в Националната полиция. Общо 25 човека са задържани, сред които и лидерът. “Престъпленията си извършват от Румъния със сим-карти на мобилни оператори от северната ни съседка. Лицата пребивават там за различни периоди от време, като се настанявали в хостели, хотели, къщи за гости. Оттам извършват многобройни обаждания, хиляди на ден, към произволно избрани стационарни телефони в България”, разясни Падинкова.

] Някои от ало-измамниците били изненадани от спецполицаите в леглата.
Някои от ало-измамниците били изненадани от спецполицаите в леглата.

Бандата била изградена на семейно-кланов принцип. Всички били роднини, включително и мулетата. От 2017 г. досега групата е спечелила 2 млн. лева от телефонни измами. Тя стои и за две от най-крупните ало-лъжи - за 420 000 лева и за 530 000 лева. Човек от групата се представял за “Стоян Кръстев от полицията” и искал пари от жертвите, за да се залови опасна банда. Една от измамите продължила цяла година от февруари 2017 г. до март 2018 г. В този период възрастно семейство от София им дало няколко пъти пари, като включително продали свой имот. Възрастна жена също била лъгана цяла година от мошениците и до четвъртък вярвала, че помага на полицията. Пенсионерката продала и жилището си на сина на един от бандитите. Само за последните два месеца групата от Горна Оряховица извършила измами за 150 000 лева.

“Необходим е системен подход. Освен арести, трябва да се полагат усилия и за превенция”, каза главният прокурор Сотир Цацаров. Днес от прокуратурата стартираха информационна кампания за предпазване от телефонни измами. Изработени са клипове, които предупреждават хората, как да разпознават това престъпление.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: В близката една година ситуацията с телефонните измами трябва да седи по-различно, а не каквато е драстична в момента. Социалната цена на тези престъпления е огромна като се сметне, че зад това стоят спестяванията на българските пенсионери, събирани цял живот.

 

Кримидосие

Тарторът е осъждан 6 пъти

Веселина Ангелова,

Труд, Велико Търново

] Задържаният Борислав Димитров-Бобито. Снимка: Агенция БЛИЦ
Задържаният Борислав Димитров-Бобито. Снимка: Агенция БЛИЦ

Тарторът на внушителната група за телефонни измами, която бе разбита при спецоперация в четвъртък в Горна Оряховица е Борислав Димитров-Бобито (28 г.), който е осъждан 6 пъти, дори за участие в ало-измами, научи “Труд”. Той никога не е работил, но от дете се е специализирал в престъпната дейност. При акцията е задържан и баща му Георги Димитров.

Най-популярният “удар” на изпеченият мошеник е бил през 2015 г., когато отмъкнал 269 000 евро и 18 000 долара от старица в пловдивското село Първомай. Тогава Бобито се обадил на бабата и и поиска 30 000 лева за операция на неин роднина, който е катастрофирал. След като мулето отишло на определеното място, бабата казала, че има само 500 лева и ги дала на измамника. След това обаче уточнила, че има метална каса с по-голяма сума пари, която е на внука й. Жената дори предложила на непознатия ъглошлайф, за да разбие касата, тъй като нямала в себе си ключ.

Бобито бил осъден на 5 г. затвор на първа инстанция. Въпреки, че делото не било приключило, горнооряховецът продължил да върти крупните измами и дори оглавил престъпната група. Неотдавна обаче се заговорило, че присъдата му ще влезе в сила и той заминал да практикува незаконния занаят в Румъния.

При акцията в четвъртък са били претърсени 5 имота, като най-внушителният е на фамилията на Бобито. Според криминалисти в триетажната къща с двор, барбекю и други екстри са налети над 500 000 лева.

 

Статистика

2,2 млн. лева спечелили апашите за три месеца

2,2 милиона лева са щетите от телефонните измами за първите три месеца на тази година. Статистиката бе представена от Националната полиция. От началото на годината до края на месец март ало-бандитите са позвънили 285 пъти на свои жертви. През 2018 година в страната са регистрирани 1097 лъжи в слушалката. От тях са разкрити 201 случая. Задържани са и 145 участници в телефонни измами, като по-голямата част от тях са т. нар. мулета.

Най-много обаждания е имало в София - 340. На второ място е Варненско - 75, а на трето е Хасковско с 63 телефонни измами. Най-често жертви са възрастни хора, тъй като са по-наивни и доверчиви, обясниха полицаи.

През 2017 г. били регистрирани 1325 престъпления от този вид. Разкритите са 171.

 

Внимание

„Лекари” звънят за плащане на операции

Най-използваният трик - дайте пари, за да заловим опасни престъпници

Най-разпространената в момента измама е “съдействие” за задържане на престъпници. Мошениците се представят за полицаи и искат пари, за да бъдат заловени опасни бандити, които извършват телефонни измами. Обещават, че след края на “акцията” сумата ще бъде върната и ще има награда за помощта.

Ало-мошениците продължават да звънят с твърдението, че има пострадал при катастрофа и спешно трябва да се плати скъпоструваща операция. Апашите се представят за лекари. Искане на пари за ваксина, е третият сценарий, който използват измамниците. Те твърдят по телефона, че близък или роднина е заразен със свински или птичи грип.

Освобождаване на човек от ареста след катастрофа - тази лъжа също се използва от бандитите. Те се представят за полицаи, прокурори или следователи и твърдят, че ваш близък е блъснал дете и е в килия. За да излезе на свобода трябва да се плати подкуп.

От МВР за пореден път отправиха призив към хората да бъдат много внимателни и, че полицията никога не търси съдействие и не иска пари по телефона.

 

По света

В Япония лъжат баби от 15 години

Ало измамници вършеят по целия свят. В Япония проблемът съществува може би най-отдавна - от 15 г. За месец в началото на 2019-а при „Ори, ори” (”ало, ало”) схеми са измамени 500 възрастни хора. За същия срок при такива специфични престъпления са откраднати около 1 млрд йени (15,5 млн лв) по данни на Националната полиция.

От 2017 г. са първите съобщения за схеми от типа „Ало, бабо...” в САЩ. Обикновено мошениците звънят от Канада, а схемите са подобни на нашите. Половината от обажданията към клетъчни телефони в Америка за първите месеци на 2019 г. са от бандити. Ало-измамник сгрешил и позвънил на бившия шеф на ФБР и ЦРУ Уилям Уебстър с предложение да плати едни пари, за да си вземе наградата мерцедес, която бил спечелил.

Покрай нещастието с „Парижката Света Богородица” във Франция се появиха мошеници, които уж събират дарения за реставрацията на Нотр Дам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право