Грък застава пред съда заради смъртта на пешеходец край Кресна

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд гръцкия гражданин Н. М. по обвинение за предизвикано от него пътно-транспортно произшествие – шофиране с превишена скорост в населено място, в резултат на което е загинал пешеходец – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, пр. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

На 20.08.2017 г. обвиняемият М. управлявал лек автомобил „Рено“, в посока от гр. Серес, Гърция, за гр. София. Заедно с него пътували съпругата му и трите му деца.

Около 21:15 ч. той се движел по главен път Е-79, като наближил бензиностанция в гр. Кресна. Непосредствено до нея, както и на противоположната страна, имало изградени спирки със специално уширение.

По това време работещият наблизо Д.К. предприел пресичане на пътното платно, като бил осветен от уличните лампи и осветлението на намиращата се наоколо каравана. Движещият се пред колата на обвиняемия друг автомобил намалил скоростта, за да пропусне пешеходеца. Въпреки това, мъжът се спрял в участъка на линията, ограничаваща двете ленти за движение, и изчакал преминаването на автомобила, след което продължил пресичането.

В същия момент обвиняемият Н.М. шофирал със скорост 57 км/ч, като не видял своевременно пресичащия пътното платно Д.К. Водачът не намалил скоростта на движението на управляваното от него МПС, не задействал спирачната система и не извършил аварийно спиране. Вследствие на това, пешеходецът бил ударен от автомобила на Н.М., като му била причинена тежка черепно-мозъчна травма. Поради тежестта на уврежданията, смъртта на пострадалия била неизбежна.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право