Гръцка фрегата унищожи два дрона, защитавайки търговски кораб в Аденския залив

Гръцката фрегата “Псара”, която е част от операцията на ЕС за защита на свободното корабоплаване в Червено море "Аспидес" (Aspides), свали тази сутрин два дрона, защитавайки търговски кораб в Аденския залив, съобщават гръцките медии, като се позовават на военни източници.

"Псара" е използвала както система за борба с дроновете, така и оръдие, за да атакува четири дрона. Два от безпилотните летателни апарати са свалени, а другите два са се оттеглили, уточнява гръцкото издание „Катимерини“, цитирано от БТА.

Фрегатата продължава мисията си както обикновено, отбелязват същите източници.

Единият от дроновете е бил поразен от оръдие, а вторият - от новата антидронова система, монтирана на фрегатата, преди да напусне гръцката военноморска база на остров Саламин близо до Атина, отбелязва гръцката телевизия ЕРТ.  

Според информацията на телевизията търговският кораб, придружаван от фрегатата „Псара“, принадлежи на Кипър и е плавал под флага на Панама. Фрегатата започна да го ескортира на север от Джибути, насочвайки се на изток към Аденския залив и Оман. В опасната зона са задействани всички системи, засечени са общо 4 дрона и са приложени правилата за бойни действия в рамките на операцията „Аспидес“.

„Псара“използва оръжията си за първи път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток