Гръцки анархисти поеха отговорност за взрива пред сградата на телевизия "Скай" и вестник "Катимерини"

Гръцката анархистка групировката "Група на народните бойци" пое отговорността за бомбеното нападение срещу редакциите на телевизия "Скай" и вестник "Катимерини" на 17 декември, съобщава агенция АНА-МПА.

Снощи групировката е публикувала съобщение в анархистка интернет страница, в което обяснява причините за действията си. В него се казва, че гръцките средства за масова информация "са станали органи на тъмни бизнес интереси, средства, които заменят "информацията" с намесата и обслужването на икономически и политически интереси".

"Групата на народните бойци" още от самото начало беше смятана от гръцките власти за най-вероятния извършител на бомбеното нападение.

Взривното устройств о, поставено в раница, избухна в 2:37 ч през нощта на 17 декември пред сградата, в която се помещават редакциите на телевизия "Скай" и на вестник "Катимерини" в гръцката столица. Бяха нанесени са сериозни материални щети, но нямаше пострадали хора.

45 минути преди взрива извършителите дадоха предупреждение чрез страница в интернет и с телефонно обаждане до телевизионния канал АНТ1, което даде време на полицията да евакуира района. Според оценките на полицията бомбеният механизъм е съдържал около 10 кг мощно взривно вещество.

Членове на групировката досега са извършили подобни нападения с взривни устройства и срещу офисите на Съюза на фирмите и индустриалците, на "Юробанк" и на Атинския апелативен съд преди една година.

Коментари

Задължително поле