Губернаторът на Флорида: Ураганът "Майкъл" може да създаде смъртоносни условия в щата

Губернаторът на Флорида Рик Скот предупреди онези, които не се вслушаха в предупрежденията за евакуация, че ураганът „Майкъл“ може да създаде смъртоносни условия в американския щат, където бурята се очаква да удари по-късно през деня, пише американското електронно издание Politico.

„За тези, които избраха да не се евакуират от нашите брегове, вече е твърде късно“, заяви Скот. „Близо четири метра буреносни вълни, водата ще се покачи и ще покрие вашите покриви. Нямаше шанс да оцелеете след това“.

„Майкъл“ беше повишен в ураган от категория четири през нощта, само часове преди очакваното му връхлитане върху бреговата линия на Флорида. Бурята идва седмици, след друг значителен ураган – „Флорънс“, който удари атлантическия бряг на страната и по-конкретно Северна и Южна Каролина.

Президентът Доналд Тръмп издаде заповед за въвеждане на извънредно положение във Флорида заради „Майкъл“ и Рик Скот заяви, че е повикал близо 2 500 членове на Националната гвардия, както и повече от 1 000 спасителни работници, които да посрещнат бурята.

Въпреки това губернаторът на Флорида заяви, че тези, които са останали по домовете си въпреки заповедите за евакуация, „няма да оцелеят“, ако излязат навън по време на бурята и че „вече е твърде късно да се евакуират бреговете“.

Заповедите за евакуация са издадени предимно край бреговете на залива на американския щат, въпреки че редица хора са ги игнорирали, което е често срещано в райони застрашени от урагани, поясни Скот. Бурята най-вероятно ще удари и големи градове като Талахаси. Вероятно е да се създадат и торнада в източната част на щата, каза още той.

„Не излизайте по средата на това. Няма да оцелеете. Смъртоносно е“, предупреди губернаторът.

Коментари

Задължително поле