Дават на съд млада бизнес дама, източила ДДС за близо половин милион

Снимка: Архив

Схемата била с измислени доставки от фирма-бушон на безработен от Трявна

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд собственичка на фирма, избегнала плащането на данъчни задължения в размер на близо 500 000 лева, съобщиха от пресслужбата.

Според обвинителния акт 28- годишната Радослава Н., едноличен собственик и управител на "Рад билд" ЕООД избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери- 481 600 лева, като в подадените счетоводни документи по Закона за ДДС декларирала фалшиви доставки от друга фирма и теглила неполагащ й се данъчен кредит в този размер.

Фирмата й била регистрирана в началото на 2013 г. и за месец завъртяла значителни обороти. За да намали размера на дължимия данък тя включила в счетоводните книги на дружеството неполучените реално доставки от фирма-бушон, която се водила на безработен мъж от Трявна, собственик на 20 търговски дружества.

Така само за две седмици през март 2013 г. младата бизнес дама описала измислените доставки, като последната от тях била ударна- на стойност 2.136 млн. лева.

По този начин  източила ДДС за близо половин милион лева.Измислените доставки били за цимент, арматура и други строителни работи, без да става ясно с какъв бизнес се занимавала . Разпитвана в хода на разследването, собственичката не дала обяснения.

Ако съдът я признае за виновна, законът предвижда за това данъчно престъпление от 3 до 8 години затвор и конфискация на част или на цялото имущество.

28-годишната варненка е осъждана вече.

Коментари

Задължително поле