Дават 300 хил. евро за луксозен дом

Наемите на луксозните тристайни апартаменти в София най-често са между 1400 евро и 1700 евро.

Двустайните апартаменти от високия клас на пазара стигат до 230 хил. евро

Цените на самостоятелните къщи в района на столицата започват от 486 000 евро

14 евро на кв. м за наем на офис

Средните цени на луксозните тристайни апартаменти в София са между 240 хил. и 300 хил. евро, показват данни на консултантска компания на пазара на имоти. Конкретната цена за всеки имот зависи от много фактори като локацията, наличието на място за паркиране и спирка на метрото наблизо.

В столицата средните цени на двустайните жилища от високия и средновисокия сегмент от пазара са в диапазона от 180 хил. до 230 хил. евро. И при двустайните конкретната цена зависи от индивидуалните характеристики на имота.

Луксозни имоти купуват хора с високи доходи, за които лихвите по кредитите нямат голямо значение. Тези купувачи или използват предимно пари в брой или имат високи доходи и за тях вноските по заемите не са проблем. Луксозни имоти купуват както хора, които искат да повишат стандарта на живот за семейството си, така и хора със спестявания, които искат да ги спасят от високата инфлация. Покупката на луксозен имот е много добра инвестиция, защото търсенето в този сегмент от пазара е много по-стабилно отколкото на жилища с ниски цени, предназначени за хора с ограничен бюджет.

В района на София средните цени на редовите къщи (няколко къщи в един затворен комплекс) са между 320 хил. и 450 хил. евро, показват данни на консултантската компания. Цените на самостоятелните нови къщи започват от 486 хил. евро. Цените на къщите са в много широки граници и стигат до няколко милиона евро. Конкретната цена освен от локацията зависи от използваните материали при строителството, големината, като и от предлаганите удобства за собствениците, като например има ли басейн, зала за фитнес и т. н.

В София има около 14500 жилища от високия и средновисокия сегмент от пазара, а в стоеж са още около 4200 имота. Инвеститорите виждат, че има търсене на такива имоти и се опитват да отговорят на потребностите на купувачите. Хората с големи финансови възможности имат големи изисквания към имотите и стават все по-взискателни при избора на къща или апартамент, в който ще живее семейството им.

Наемите на двустайните апартаменти в столицата от високия и средновисокия сегмент от пазара са между 1000 евро и 1300 евро, показват данни на консултантската компания. За наем на тристаен луксозен дом собствениците най-често искат между 1400 евро и 1700 евро на месец. Наемите на луксозни къщи започват от 2150 евро на месец.

В София наемите на офиси клас А са около 14 евро на квадрат на месец. За офиси от клас Б наемите са около 10 евро на квадрат. Наемите на големи помещения на главните търговски улици в столицата са средно 58 евро на кв. м. В софийските молове наемите са средно 40 евро на квадрат. А в ритейл парковете, където магазини на няколко различни търговски марки имат общ паркинг, наемите са средно 10 евро на квадрат.

Искат над 250 хил. евро за тристаен

Къща край града колкото апартамент в центъра

Децата изискват повече пространство

Къща край София може да бъде построена на цената на голям апартамент в центъра на града.

Покупката на къща край София може да излезе на цената на голям апартамент в центъра на града, казаха брокери на имоти. Затова редица хора с повече от две деца избират къща, където децата могат по-свободно да играят.

Най-често между 250 хил. евро до 350 хил. евро струва тристаен или четиристаен апартамент на централна локация в столицата. Приблизително такава е и цената за покупка на парцел и строителството на къща край града, казват брокери на имоти. За децата е по-добре да имат двор, в който да играят. Затова къщите имат редица предимства. Но и апартаментите в центъра на града имат много предимства като например близостта до ведомствата, до болници, много магазини, ресторанти и театри. Именно затова търсенето на жилища в центъра винаги е голямо.

Но много хора искат да избягат от натоварения трафик в централната част на София и избират по-спокойния живот в къща край града. Затова нараства строителството на къщи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти