Дайте време на тялото да се климатизира, преди да отидете на плажа

Така опасността от разболяване е по-малка

Тъй като цяла година сме стояли на работното си място, преди да отидем някъде на почивка през лятото, е добре да дадем няколко дни на организма да се климатизира. Тялото трябва постепенно да се излага на въздух, слънце и вода, да не се втурваме веднага към ледените напитки и да внимаваме с климатиците. В противен случай рискуваме да се сдобием с простуда, която да провали почивката ни. Това са част от съветите на д-р Светлана Павлова, специалист по вътрешни болести, обща медицина, клинична хомеопатия и Шуслеров терапевт в гр. Велико Търново, с над 31-годишен професионален стаж.

Ако все пак се простудим, много подходящи в такива ситуации са хомеопатичните лекарства. Можем да си помогнем с някой от комплексните медикаменти (които включват няколко активни съставки) за простуда и грип като Инфлуцид например. Можем да използваме и различни хомеопатични монопрепарати, в зависимост от индивидуалните оплаквания и симптоми. Ако простудата е вследствие на влага след къпане в морето или басейна, подходящото лекарство е Дулкамара D6. При преохлаждане от студен вятър – Натриум сулфурикум D6, а от климатик – Хепар сулфурис D10.  При зачервено и болезнено гърло д-р Павлова препоръчва Беладона D6 или комплексния препарат Тонзилотрен.

„Хомеопатията е чудесна с това, че започва да действа още при първи симптоми. Когато клиничната картина е по-изявена и заболяването е в самото начало, приемът на хомеопатичните лекарства трябва да бъде по-начесто. Съответно с подобряване на симптомите той постепенно се намалява и остава 1-2 дни, след като оплакванията напълно отшумят. Освен това хомеопатията може да се прилага успоредно с традиционни лекарства, в случай на усложнение на състоянието, с витамини, пробиотици”, разказва д-р Павлова.

Не водете детето на море до 2-годишна възраст

Тъй като започна летният сезон, вече зачестиха и ентеровирусните инфекции. Те са много разпространени по нашето Черноморие, като обичайно пикът им е в началото на месец юни и към края на август. Най-често засягат малките деца и протичат с температура, гадене, коремни болки, повръщане, понякога с диария. Тези вируси са много устойчиви в околната среда, заразата става изключително лесно и почти всички деца между 3 и 5 г. веднъж годишно прекарват такава инфекция.

„А нейната тежест зависи от локалния и общия имунитет на детето. Тези инфекции протичат изключително тежко при малчуганите на възраст от 3 месеца до 2 г., защото терморегулаторната, имунната система, локалният имунитет на храносмилателния тракт все още не са достатъчно добре развити. Затова винаги съветвам моите пациенти с малки бебета да не ги водят на море преди 2-годишна възраст”, обяснява специалистът.

Особено сериозни са ротавирусните инфекции, които също са много активни през лятото. При тях има голяма опасност от дехидратация, електролитен дисбаланс, метаболитни нарушения, понякога се налага болнично лечение. А дори да се прекарат по-леко, оказват влияние върху общия имунитет на детето и следващата година, вместо то да се е закалило на морето и да бъде здраво, боледува много често. От няколко месеца насам ваксината срещу ротавирусните инфекции е безплатна и лекарят призовава родителите да поискат повече информация от педиатъра на детето относно ваксинирането.

Как да си помогнем в случай на стомашно-чревна инфекция?

За да се избегнат подобни неприятни изненади, д-р Светлана Павлова препоръчва на всички свои пациенти, които тръгват на почивка, през цялото време да приемат някакъв пробиотик, за да се повиши имунитетът на чревната лигавица. А ако все пак се сдобием със стомашно-чревна вирусна инфекция? „Много е важно първо да овладеем повръщането, след това диарийния синдром, да се започне рехидратация на организма чрез приема на течности през устата. При всички случаи все пак трябва да се потърси лекарска помощ”, обяснява стъпките д-р Павлова.

Като първа помощ можем отново да използваме хомеопатични лекарства. При стомашно-чревни нарушения, в зависимост от симптомите и причините, специалистът препоръчва да не тръгваме към ваканционното място без няколко монопрепарата. Арсеникум албум D12 помага, когато стомашно-чревните проблеми са причинени от хранително отравяне вследствие на консумация на застояла или развалена храна, в която са се развили ентеровирусни токсини. Окубака D6 е медикамент, съдържащ извлек от кората на африканско дърво. Древните африкански племена са я използвали превантивно, когато са си ходели на гости и не са били уверени в добронамереността на домакините, разказва д-р Павлова. Това лекарство е добре винаги да бъде в багажа ни, когато пътуваме към някоя екзотична дестинация, защото е подходящо за лечение на остри гастроентерити, хранително натравяне или непоносимост към непознати храни.

При повръщане изборът на лекарство също зависи от симптомите. Ипекакуана D6 при гадене и повръщане, когато видът на езика е чист. Фосфор D10 е особено подходящ при пациенти, които изпитват жажда, но дори при най-малкия прием на вода им се гади и реално не могат да я приемат.

А в случай, че детето се разболее и родителите не са сигурни точно кое симптоматично лекарство да дадат, при стомашно-чревни нарушения, протичащи с гадене, повръщане, диария, подходящ избор е Гастрокинд, съчетан с пробиотик. Тази терапия ще повлияе симптомите и ще намали тежестта на протичане на инфекцията.

Опитвайте по една нова храна на ден

Тъй като има много изкушения на морския бряг, д-р Павлова предупреждава да сме изключително внимателни с храненето. Когато отидем на ваканционното място, първите храни, които приемаме, е добре да бъдат варени или добре изпечени. Никакви сурови продукти, купуване на ястия от сергии или непроверени заведения, прием само на минерална вода. А ако опитваме нетипични храни, трябва да се ограничим със само една за деня. Спазване на добра лична хигиена, въпреки че това не винаги може да ни предпази, защото вирусите са много устойчиви във външната среда. „Подготовка с някой от комплексните хомеопатични препарати, прием на пробиотик, разумен диетичен режим са една добра предпоставка да прекараме отпуската на морския бряг, а не в болничното заведение на системи или тоалетната на хотелската стая или болница”, е опитът на специалиста от гр. Велико Търново.

Коментари

Задължително поле