Даниела Дариткова, шеф на ПГ на ГЕРБ, пред „Труд“: В началото на септември ще са ясни кандидатите ни за кметове

Снимка: Денислав Стойчев

ГЕРБ не се меси във вътрешните работи на други партии

След поредните скандали в малката коалиция - „Обединени патриоти“ и заявлението на Красимир Каракачанов, че такава коалиция вече няма, разговаряме с шефа на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Освен за отношенията между партньорите питаме и за местните избори, за номинациите на ГЕРБ за кметове, за проверките на новата Етична комисия. В центъра на разговора ни са и проблемите в здравеопазването, както и реформата в сектора.

*Интервюто е взето преди НФСБ и ВМРО да обявят, че изключват „Атака“ от коалицията.

- Г-жо Дариткова, с кого управлявате в момента?

- ГЕРБ има подписано коалиционно споразумение с Обединени патриоти.

- Зададох Ви въпроса по този начин, защото след поредния провален съвет на малката коалиция в сряда лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че Коалиция „Обединени патриоти“ вече я няма.

- Сред нашите коалиционни партньори има ярки индивидуалности и по отношение на комуникацията помежду им често се забелязват напрежение. Смятам, обаче че всички се придържат към коалиционното споразумение, което е с хоризонт 2021 г.

- Стана ли по-трудна комуникацията ви с тях след разправиите и смяната на председателя на парламентарната група на патриотите?

- Понякога ми се налага да контактувам с трима различни представители на обединените патриоти, в съответствие с трите партийни формации.

- На премиера Бойко Борисов ли се разчита за поредното решаване на конфликта в патриотичната коалиция?

- Както Борисов, така и ГЕРБ имаме един основен принцип - не се месим във вътрешните работи на други партии. Убедени сме, че партньорите ни трябва да решат проблемите си сами.

- Как се справяте с кворума в Народното събрание?

- Не смятам, че кворумът е задължение само на управляващите. Справихме се при тримесечното отсъствие на най-голямата опозиционна партия БСП от парламента. Всички парламентарни партии би следвало да имат ангажимент за кворума. Въпрос на отговорност пред избирателите на всяка партия е присъствието на депутатите в Народното събрание. По-голямо предизвикателство от осигуряването на кворума е търсенето на консенсус по важни за обществото теми.

- Като председател на ПГ на ГЕРБ имате ли проблеми с дисциплината на депутатите от вашата партия?

- За съжаление, има случаи, при които не можем да съберем гласове при някои от гласуванията, но те са единични. Мисля, че колегите са достатъчно отговорни към работата си в НС.

- Кога ще станат ясни кандидатите на ГЕРБ за кметове?

- Номинационните събрания текат в момента във всички общини. Срокът за провеждането им е до 10 август. В началото на септември ще станат ясни нашите окончателни номинации за предстоящите местни избори.

- Може ли да очакваме значително обновяване на издигнатите от ГЕРБ кандидати за кметове?

- Не мога да коментирам преди да се финализират предложенията. Важно е да чуем гласа на местните структури, на които е дадена възможност да направят няколко предложения за номинация на кметове. Очаквам да има и нови лица.

- Идват при вас местните лидери с три предложения, как решавате коя е най-печелившата кандидатура?

- Изпълнителната комисия ще се запознае с всички предложения. Решението ще се вземе в диалог с всяка местна структура.

- Създадохте Етична комисия, започнаха ли нейните проверки по сигнали за самозабравили се кметове и други отговорни фактори в партията?

- Да, вече имаме структурирана Етична комисия, приехме и правила, по които тя да работи. Първите сигнали се проверяват в момента и очакваме резултати.

- Знаете ли колко сигнала има подадени до този момент?

- Има около петнадесет сигнала. Текат проверки и се събира информация. Пред Изпълнителна комисия няма докладван окончателен резултат.

- Как ще се взема окончателното решение от Изпълнителната комисия по отношение на ваши съпартийци, срещу които сигналите са потвърдени и от Етичната комисия?

- Доказали сме, че можем да носим отговорност. В партия ГЕРБ отговорност се носи с принципно подаване на оставка, без отстъпление. От друга страна, отговорност носим и на избори. Досега е видно, че избирателите оценяват последователното поведение на нашата политическа сила и ни гласуват доверие.

- Правилно ли разбрах, че при потвърдени от проверка на Етичната комисия злоупотреби ще разчитате човекът сам да подаде оставка?

- Има различни варианти. Ако не следва да се носи наказателна отговорност, понякога би следвало да се носи морална.

- Няма как да не ви задам и няколко професионални въпроса, тъй като темата за здравеопазването винаги е тема на обществото. Малко преди интервюто имаше изслушване на министър Кирил Ананиев. Не разбрах как ще решите проблема с липсата на лекари и медицински сестри в някои от районите на страната?

- Прие се проект за решение, съгласно който министърът до 30 септември трябва да представи в комисията по здравеопазване анализ на ситуацията и възможни решения. Решенията трябва да са дългосрочни. Факт е, че имахме проблеми със специализацията на лекарите. Смятам, че последната наредба е стъпка напред защото чрез бюджета ще се финансира базата на обучението и така специализантите няма да тежат на лечебното заведение. В същото време ще има възможност за отделяне на повече средства за дефицитните специалности, което може би ще насочи повече млади лекари да специализират в тях. По-сериозен е проблемът с дефицита на медицински сестри. Търсят се решения, като по-добро остойностяване на техния труд и възможности за усъвършенстване и кариерно развитие.

- Как да си обясним факта, че в България продължават да се разкриват медицински университети.

- България приблизително е на средното европейското ниво по осигуреност с лекари, но имаме изключителен дисбаланс в отделните медицински специалности. Конкуренцията при обучението на висши медицински кадри е полезна. Новооткритият университет в Бургас ще подпомогне осигуряването с кадри на този регион. Искам да припомня, че акредитацията му е за 3 години. След това предстои нова оценка, така че се надявам амбицията с която са започнали и добрата база която са създали, да го затвърди като едно добро висше учебно заведение.

- Кога в България основен критерий ще бъде качеството на здравните услуги.

- Това е сериозно предизвикателство - наистина трябва да търсим гарантирана, като качество медицинска услуга в съответствие със съвременните стандарти за лечение. За това приехме законодателна промяна, предвиждаща създаването на експертни съвети по специалности, които да изготвят нови медицински стандарти и задължително утвърждаване на правила за добра практика от съсловните организации.

- Няма ли опасност медицинските стандарти да останат само на книга и как да си обясним факта, че има пореден случай на починало дете от нелепа инфекция ?

- За съжаление, при оказването на медицинска помощ се случват и трагични инциденти. Не съм запозната с конкретните факти и обстоятелства по случая, но разбрах, че е назначена проверка и се надявам тя да изясни всичко. Важното е да се въведат стандарти за лечение и критерии, които да позволят да се прецени дадена ситуация и да се гарантира еднакъв достъп до качествена медицинска помощ на всички български граждани.

- Кой ще оценява спазват ли се стандартите?

- Създадохме изпълнителна агенция по „Медицински надзор“, която трябва да следи за качеството на медицинската дейност. При дейността си администрацията на агенцията ще се подпомага от водещите специалисти в съответната област. Важно е да се поддържа подготовката на работещите в сектора, чрез системата на продължаващото медицинско обучение. Нейно осъществяване е ангажимент на съсловните организации. В програмата на ГЕРБ е залегнала идеята за демонополизация на здравната каса. Идеята присъства в третия вариант на реформа на министър Ананиев.

- Мислите ли, че демонополизацията на здравната каса ще реши до някаква степен проблемите в здравеопазването?

- Това не е единственото решение, защото демонополизацията предлага усъвършенстване на здравноосигурителния модел. При условие, че имахме натрупани редица негативи, трябва да търсим промяна и в тази посока. Последните шест месеца се работи усилено върху модел, които беше представен като предложение неотдавна. За нас най-важно е правата на здравноосигурените да бъдат гарантирани. Аз смятам, че трябва да реализираме и другите ключови приоритети в програмата за управление. Един от тях е изграждането на единната национална здравно-информационна система. Това е стъпка, без която не може да се осъществи и демонополизацията на касата. Важно е да завършим проекта за модернизация на спешната помощ, тъй като тя реално гарантира здравна сигурност на всеки български гражданин, дори и на неосигурените. Инвестираме в разширяване в профилактиката и превенцията на болестите. Това е важно и с оглед на актуалната епидемична ситуация в страната по отношение разпространение на морбили.

- Вие нали знаете, че в момента е трудно да бъдат проследени ваксините. Как може да се преодолее това?

- До 2000 г., преди да се въведе промяна в организацията на медицинската помощ, се попълваха имунизационни журнали. Те са предадени и до момента се съхраняват в районните здрави инспекции. От 2000 г. насам общопрактикуващите лекари са длъжни да попълват подобни журнали за всеки свой пациент. Ваксините се отразяват на много места, като от една страна те се записват в картона на детето, записват се в амбулаторния лист, присъстват в базата данни, които Националната здравноосигурителна каса събира и може да бъде установен имунизационният статус на всеки. За съжаление, тук по-големият проблем са антиваксиналните течения напоследък.

- Реформата в здравеопазването настина ли ще спре нерегламентираното доплащане, защото това е проблем, от които се вълнуват всички?

- Промяната в здравноосигурителния модел има точно това за цел, защото в момента въпреки, че имаме солидарен модел и гарантиран основен пакет, се налага на различни нива на медицинско обслужване да се доплаща. Факт е, че голям процент от средствата за здравни услуги българите плащат от джоба си, а това не гарантира предвидимост и сигурност. Ние смятаме, че наистина чрез промяна може да се официализират всички разходи в системата и да се даде възможност активно да се намеси надграждащо здравно застраховане.

- Ще остане ли основният пакет без орязване?

- Министерството на здравеопазването пое ангажимент да се запази и остойности сега действащия основен пакет.

Нашият гост

Д-р Даниела Дариткова е родена в Пловдив. Магистър е по медицина. Завършила е Санкт Петербургския медицински педиатричен институт, има специалност по педиатрия, обща медицина и магистратура по здравен мениджмънт.

Депутат от ГЕРБ в 41-ото, 42-ото, 43-ото и 44-ото НС. Председател е на здравната комисия в четвърти парламент. От 28 март 2019 г. е и шеф на парламентарната група на ГЕРБ.

Коментари

Задължително поле