Даниел Митов за обвинението за безстопанственост: Това е практика във всички български институции

Бившият външен министър се сдоби с обвинение за безстопанственост по разследването за близo 500 xил. лв., платени според прокуратурата неправомерно на фирма за организиране на служебни пътувания. Парите са за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки.

"Изненадва ме цялата тази работа. Знаете, че обществените поръчки, поради обжалвания и други причини, се бавят дълго време. Министерство на земеделието си е провело негова обществена поръчка, практически ние сме защитили обществения интерес, като сме подписали споразумение с тях. Не мога да разбера изобщо обвинението, при положение че ако има нарушение, то е при фирмата, която може би в един момент е взела повече от Министерство на земеделието и от МВнР, но след проверка е върнала определени суми. МВнР има такова споразумение и с Министерството на образованието впоследствие, докато тече нашата обществена поръчка. Това е практика във всички български институции", обясни на излизане от следствието Митов. Според него той е "поредният в редичката министри, които трябва да дойдем до тук да си се видим".

Междувременно в следствието влезе депутатът от РБ Гроздан Караджов.

Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 31.07.2016 г., като министър на външните работи, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество – предоставен държавен бюджет. В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с МЗХ, Даниел Митов е задължил МВнР да преведе за инкриминирания период /15.01.2016 г. до 31.07.2016 г./ на търговско дружество 700 000 лева, чрез МЗХ и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения, съобщиха от държавното обвинение.

От това са последвали значителни щети за МВнР в размер на 494 458,04 лева - сума, която представлява недължимо плащане от МВнР към МЗХ, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение - престъпление по чл. 219 ал.1 НК.

Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Обвинението е по наказателно производство, образувано на 19.01.2017 г. от СЗА във връзка с установеното в хода на разследването непровеждане на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, бившият министър Даниел Митов е сключил две споразумения /от 15.01.2016 г. и от 22.04.2016 г./ с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

По същото наказателно производство на 04.05.2017 г. обвинение беше предявено и на бившия заместник министър на външните работи Христо Ангеличин.

Разследването продължава.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право