ДАНС докладва по статии на „Труд“

Енергийни експерти и юристи откриха много сходства с вече публикувани от “Труд” документи

Редакцията разполага с копие от целия договор на “Газпром Експорт” и “Булгаргаз” и всички анекси към него

Притеснителните заключения за уговорени сделки на високи цени

Поредица от материали на вестник “Труд” по темата с прекъсването на договора с “Газпром Експорт” от българска страна и оскъпяването на газа у нас заради включването на посредници, са в основата на Доклад на ДАНС относно схемите с газа на предишното правителство. Това потвърдиха пред “Труд” енергийни експерти и юристи, които установиха в посочените цитати и някои разминавания по документите, които “Труд” показа.

Както още на 8 юни съобщихме , редакцията ни разполага с цялата кореспонденция между “Булгаргаз” и “Газпром Експорт” за периода от 1 април до 30 май, с писмо на министерството на енергетиката до “Булгаргаз” и БЕХ, от които става ясно, че на 15 април 2022 година зам.-министърът на енергетиката Данаил Николов информира тогавашния шеф на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, че на оперативно съвещание на Министерския съвет от 13 април 2022 г. е решено “Булгаргаз” да не предприема действия по изпълнение на предложението на “Газпром Експорт” за разкриване на двойна валутна сметка в Газпромбанк.

В поредица от материали “Труд” показа част от съдържанието на сключените договори на “Булгаргаз” с доставчици на газ за месец май, като и офертите, които са подадени към българската компания от наши и чужди фирми. Цената на газа по договора ни с “Газпром Експорт” през юни е около 77 долара за MWh, а сключените договори с посредници за доставка от “Булгаргаз” оскъпяват газа с 40 до 60 процента, тъй като средната цена на осигурените доставки от търговци за този период е около 110 евро, а при съотношение на 0,94$-1 евро e повече от ясно, как сделките са на високи цени в сравнение с тези по договора ни с “Газпром Експорт”.

Първо в “Труд” бяха съобщени и притеснителните заключения от Доклада на временната парламентарна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от “Газпром Експорт” и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от “Булгаргаз” ЕАД. Както е известно, Людмил Йоцов е работил до преди да оглави “Булгаргаз” в доставчика на газ МЕТ. Затова и в парламентарната комисия с особено внимание се изследва търг за газ на 27 април, проведен от “Булгаргаз”: “Класираното на второ място МЕТ България дружество има различен поставен от “Булгаргаз” ЕАД краен срок за предоставяне на оферта (13:00 часа на 29.04.2022 г.) и дружеството е поканено за участие за доставки за месец май 2022 година чак на 28.04.2022 г. след като са получени офертите от останалите поканени фирми”. МЕТ са поканени да предложат до 5 000 MWh/ден, но се подписва договор за 30 000 MWh/ден за доставка през месец май 2022 година”. И още по-любопитното продължение: “Офертата на МЕТ за 30 000 MWh/ден е получена според предоставените от “Булгаргаз” ЕАД имейли на 27.04.2022 в 11:57 часа. Това не само буди недоумение, но най-малкото означава, че без да са били поканени към същия момент, са разполагали с информация за конкретните нужди на “Булгаргаз” и навярно е съществувала уговорка за доставката на най-голямото предоставено количество природен газ от посредник при така проведените процедури за избор”.

Редакцията на “Труд” публикува и част от договора между “Газпром Експорт” и “Булгаргаз” за доставка на природен газ, която касае форсмажорни ситуации - глава 14. “Труд” потърси мнение на юристи с многогодишен опит по отношение на рисковете пред България при евентуално дело от “Газпром Експорт” в международния арбитраж в Париж. Руският доставчик може да ни осъди по швейцарското право, защото страната ни е взела решение да не се съобразява с предоставената нова схема за плащане на доставките на газ, независимо, че по двойната валутна операция плащане в долари и конвертиране в рубли в Газпромбанк няма комисиони и оскъпяване.

Писмото е от 13 страници

Консултантите White&Case предупреждават за риск от арбитраж

Правната консултация от международната компания White&Case, за която става дума във въпросния доклад на ДАНС, “Труд” показа още на 8 юни. White&Case е една от най-квалифицираните юридически кантори в света, която разполага със сериозни американски и английски адвокати. Писмото от консултантската компания е от 13 страници и е от 12 април в отговор на въпроси от Българския енергиен холдинг (БЕХ) от 8 април за становище по вариантите “Булгаргаз” да приеме или да отхвърли предложения от “Газпром Експорт” нов механизъм за плащане на доставките на природен газ. От White&Case очертават подробно рисковете пред “Булгаргаз” при евентуален арбитраж от руска страна.

Още на 3 юни “Труд” показа част от кореспонденцията между “Газпром Експорт” и “Булгаргаз” в периода след 1 април, в която от руската страна подробно са обяснили новия начин на плащане, както и уточненията от Газпромбанк, че няма да има оскъпяване. Показахме и документи как още на 13 април 2022 г. на оперативно съвещание на Министерския съвет е решено “Булгаргаз” да не плаща газа по договора с “Газпром” в рубли.

В броя “Труд” публикува и кореспонденция между тогавашните шефове на “Булгаргаз” и КЕВР - Людмил Йоцов и Станислав Тодоров, от която става ясно, че “Булгаргаз” ЕАД има задължения по клаузите “вземи или плати” по дългосрочните договори с ООО “Газпром експорт”.

На 8 юни “Труд” публикува части от договорите с посредници, а документите бяха разчетени от енергийни експерти. Специалисти в сектора бяха категорични пред “Труд”, че договорите са TTF - през борсата в Амстердам, но в някои от тях има капан, защото е записано, че стандартните им договори са TTF-цена, но това е усреднена цена, която се получава за всичките дни на месеца (в случая за м. май), а след това се слагат надценки. В същия брой “Труд” показа за пръв път и писмото на международната консултантска компания White&Case, които предупреждават, че отказът да се плаща по новия механизъм долари-рубли би могъл да постави българското дружество в неизпълнение на Договора с “Газпром Експорт”.

На 25 юли “Труд” публикува информация относно закупените количества на търговете на Газов Хъб Балкан по Програмата за освобождаване, става ясно, че едно определено дружество, което присъства интензивно на газовия пазар през последната календарна година, има закупен природен газ за 2022 г. в размер на 2,219,700 МВч. За месец май 2022 г. същото дружество е закупило от “Булгаргаз” определено количество природен газ на цена 161.98 лв./МВч. В същия момент “Булгаргаз” ЕАД е закупило от това дружество за 31 дни на месец май значително количество природен газ на значително по-висока цена.

Редакцията на “Труд” представи на водещи юристи по наказателно право Доклада на временната комисия за проверка на обстоятелствата довели до спиране на природния газ от “Газпром Експорт” и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от “Булгаргаз” ЕАД. И на 26 юли съобщихме заключенията на магистрати с дългогодишен стаж в областта на правораздаването, че са налице три групи престъпления: Престъпления против стопанството. Престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, Престъпления против дейността на държавни органи и Длъжностни престъпления по Наказателния кодекс.

От началото на тази година 

Има две досъдебни производства за „Булгаргаз“

От ДАНС и прокуратурата отказват коментар

Първото досъдебно производство за “Булгаргаз” бе образувано на 28 януари 2022 г. от разследващ полицай от Главна дирекция “Национална полиция”. То бе за сключена неизгодна сделка от длъжностно лице, както и за неизпълнение на задълженията на лице от КЕВР. Делото започна по заповед на Кирил Петков към Бойко Рашков, след като цената на газа през януари бе вдигната с 40% и премиерът реши, че това е атака срещу кабинета. Когато материалите стигнаха до Софийска градска прокуратура в първите дни на февруари се оказа се, че полицията не е събрала достатъчно доказателства, за да се повдигне обвинение на сменения вече шеф на “Булгаргаз” Николай Павлов и той остана само свидетел по делото.

Секретният доклад на ДАНС, части от който вече бяха пуснати в интернет, е писан през юни и юли и се отнася до събитията покрай спирането на доставките от “Газпром”. Въз основа на този доклад в Софийска градска прокуратура още през юли е образувано досъдебно производство за длъжностни престъпления. Разследването е възложено на Националната следствена служба. На 8 септември в изпълнение на допълнителни въпроси от НСлС, поставени на агентите на ДАНС, те “влязоха” в “Булгаргаз”, Българския енергиен холдинг и Министерството на енергетиката и изискаха допълнителни документи. Това стана ясно от изявление на сегашния шеф на “Булгаргаз” Деница Златева.

Вчера от ДАНС отказаха на “Труд” какъвто и да е коментар, до редакционното приключване на броя не получихме отговор и на въпроси, изпратени до Софийска градска прокуратура.

Искаме 10,6 млн. мегаватчаса годишно

Пуснаха нови търгове за доставка до 2034 г.

Процедурата е на три етапа

“Булгаргаз” пусна търгове за доставка на газ до 2034 г. Процедурите са в три времеви направления - краткосрочно за доставки за ноември и декември 2022 г., годишен търг за цялата 2023 г. и дългосрочен за периода 2024-2034 г., обяви изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева.

Съответните количества са 1,5 млн. мегаватчаса за ноември, 2 млн. мегаватчаса за декември, 16 млн. мегаватчаса за 2023 г. и 10,6 млн. мегаватчаса годишно по дългосрочния търг. Процедурите ще преминат през три етапа, а за дългосрочния договор ще протекат в рамките на 6 месеца. Първият етап включва подбор на кандидати, които трябва да подадат писмо до “Булгаргаз”. Те трябва да имат ясна собственост. Вторият етап е подаване на оферти, а третият ще е класиране по тръжните документи.

Тази диверсификация ще даде възможност за осигуряване на количества газ, които възлизат на 130-150% от нуждите ни, каза министърът на енергетиката Росен Христов. Това ще ни даде възможност за преминаване от един доставчик на друг при необходимост. Успоредно се водят преговори за увеличаване на доставките от Азербайджан. Преговорите с “Газпром” продължават, но за момента няма развитие.

Едно към едно

На 19 септември 2022 г. Агенция ПИК публикува цитати, за които твърди, че са от доклад на Финансовото разузнаване към ДАНС. Докладът е от 200 страници и е послужил за основа на образуване на досъдебно производство в Софийска градска прокуратура, съобщи още медията. Представяме част от цитираните абзаци:

I. ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА

След оценка на събраните данни от партньорските служби и проверка от наша страна се установи и наложи хипотезата, че в резултат на действията на правителството на Петков са настъпили събития, довели до преустановяване на доставките на природен газ от страна на ООО “Газпром експорт” на 27.04.2022 г.

Намерени са данни за това, че “Булгаргаз” още в началото на месец април 2022 година е написала писмо до “Газпром експорт”, че не приема решението на доставчика за заплащане на горивото в националната валута.

Тъй като съществува обстановка, която налага да бъде оценена сигурността на страната ни, това води до предприемане на действия за предотвратяване на възможните рискове от наложените промени на договорните отношения, в началото на април 2022 г. Министерски съвет на република България е приел решение, с което указва на “Булгаргаз” ЕАД да не предприема действия по изпълнение на предложението на “Газпром Експорт” за изменение на договорните условия.

Прави впечатление, че едва в края на месец април, а именно на 27 април 2022 година, БЕХ по разпореждане на Кирил Петков и след съгласуване с Асен Василев провежда фиктивни правни консултации с правните консултанти, посочени от правителството на Кирил Петков - “WHITE & CASE”, за което превежда над 200 хиляди евро за консултантски услуги.

ИЗВОДИ

Анализираните и обобщени материали от партньорските служби и от наша страна навеждат на извод, че действията на “Булгаргаз” по отказ на заплащане на природния газ по новата схема, която е анонсирана от “Газпром експорт”, са по изрична заповед (указание) на Министерски съвет на Република България.
...
Налице е пълно бездействие от страна на управляващите и намерението, което същите заявяват да бъде намерено политическо разрешение на проблема, не може и не е основание да се прие като обоснован и най-вече състоятелен аргумент за забавяне на действията на “Булгаргаз”, като в подкрепа на това е и наличието на предварителна информация и категорична забрана от страна на МС за изпълнение на изискванията на основния доставчик.
...
Доставчикът на необходими количества природен газ за страната ни до момента е запълнил нишата от необходимото количество гориво, но поведението му е рисково и следва да се отчете фактът, че количествата гориво са закупувани месец за месец на по-високи цени в сравнение с тези на “Газпром експорт”. Това е и довело до извода ни, че много е възможно да има предварителна договорка между “Булгаргаз” и “МЕТ Енерджи трейдинг” - България за очаквано преустановяване на газови доставки, което да доведе до една бъдеща продажба на необходимите количества от частната компания при завишени в пъти цени с високи комисионни.
...
От горепосоченото може да се направи извод, че са налице признаците на извършени престъпления по чл. 219 и чл. 220 от НК.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване